Uutinen

Osa närästyslääkkeistä saattaa suurentaa dementiariskiä

01.02.2018 | 10:12

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Protonipumpun estäjiä eli PPI-lääkkeitä käyttävät iäkkäät ovat muita suuremmassa vaarassa sairastua dementiaan, saksalaistutkimus osoittaa.

Lääkkeitä käytetään närästyksen ja muiden vatsaongelmien hoidossa. Tulokset vahvistavat saman tutkijaryhmän aiempia havaintoja, ja antavat aiheen välttää PPI-lääkityksiä iäkkäillä.

PPI-lääkkeitä käyttävien yli 75-vuotiaiden riski sairastua dementiaan oli noin 40 prosenttia suurempi kuin samanikäisten verrokkien, jotka eivät olleet kyseisillä lääkityksillä, tulokset osoittivat. Yhteydet havaittiin riippumatta potilaiden iästä, sukupuolesta sekä muista sairauksista ja lääkityksistä.

Lääkitysten lisäksi muutkin seikat ovat voineet vaikuttaa tuloksiin, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin. Hiirikokeissa PPI-lääkkeet ovat myös aiheuttaneet dementiaan liittyviä aivomuutoksia.

Aiemmissa tutkimuksissa varsinkin pitkät ja suuriannoksiset PPI-lääkitykset on yhdistetty lisäksi sydänoireisiin, vatsasyöpään, osteoporoosin pahenemiseen ja keuhkokuumeisiin.

Tämän takia lääkäreiden kannattaisi miettiä tarkkaan ennen kuin määräävät potilailleen pitkiä PPI-lääkityksiä.

Tulokset julkaistiin JAMA Neurology -lehdessä, ja ne perustuvat 74 000 yli 75-vuotiaan saksalaisen terveysvakuutustietoihin vuosilta 2004–2011.

Aihetta on tutkittu enemmänkin. Elokuussa julkaistun tutkimuksen mukaan protonipumpun estäjien käyttö ei ollut yhteydessä suurentuneeseen Alzheimerin taudin riskiin edes pitkäaikaisessa, yli kolme vuotta kestäneessä käytössä.