Uutinen

Orionin siirtyminen monikanavajakeluun muuttaa tukkukenttää

26.01.2018 | 12:56

Teksti : ERJA ELO

Orionin ilmoitus monikanavajakeluun siirtymisestä on iso muutos apteekkijakelussa. Näin arvioi apteekkitukkuliike Medifonin toimitusjohtaja Mika Flink.

Orion siirtää monikanavajakeluun 200 tuotetta, joita pystyi tilaamaan aiemmin vain Oriolasta. Tämän vuoden ajan tiettyjä ei-lääkkeellisiä tuotteita saa myös Medifonista ja reseptilääkkeitä Magnum Medicalista.

Medifonin toimitusjohtaja Mika Flink pitää tätä suurena muutoksena tukkukentässä.

– Lähiviikkoina muitakin toimijoita on siirtymässä ei-lääkkeellisten tuotteiden monikanavajakeluun. Tämä aloittaa uuden aikakauden kohti kilpaillumpaa toimintaympäristöä, hän sanoo.

Apteekkariliiton tytäryhtiö Medifon aloitti Orionin lääkkeettömien itsehoitovalmisteiden väliaikaisen jakelun Oriolan ongelmien vuoksi viime syyskuussa.

Nyt tehty pysyvä jakelusopimus kattaa kuluvan vuoden. Medifonin jakeluun tulee ei-lääkkeellistä tuotteita, kuten vitamiineja, kosmetiikkaa ja perusvoiteita.

– Medifonin jakelussa olevien Orionin tuotteiden määrä tulee kasvamaan sataan, kun niitä on tällä hetkellä 88, Flink kertoo.

Jakelu jatkuu Magnumissakin

Magnum Medical Finlandin jakelussa on nyt 41 Orionin tuotetta, mutta määrä kasvatetaan sataan tuotteeseen. Tuotteisto sisältää pelkkiä reseptilääkkeitä, lähinnä geneerisiä sydän- ja diabeteslääkkeitä.

Kaikki Orionin tuotteet ovat saatavilla myös Oriolasta, mutta jakelu Tamrossa loppuu pian.

– Tulemme ajamaan alas Orionin tuotteiston jakelun Tamrossa maaliskuun alkuun mennessä. Tamron jakelussa on tällä hetkellä 96 myyntipakkausta, kertoo Orionin Suomen myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Janne Maksimainen.

Yksikanavajakelu on tehokkain

Oriolan jakelukriisistä kärsinyt Orion siirtyy monikanavajakeluun turvatakseen tiettyjen geneeristen lääkkeiden sekä ei-lääkkeellisten itsehoitotuotteiden saatavuuden.

Muutkin lääkealan toimijat ja viranomaiset ovat viime syksyn tapahtumien vuoksi pohtineet vaihtoehtoja lääkehuollon turvaamiseksi kaikissa tilanteissa.

Maksimaisen mukaan Suomessa käytössä oleva yksikanavamalli on kustannustehokkain lääkkeiden jakelutapa, mutta monikanavajakelussa jakelun riskejä hallitaan parhaiten.

– Toki viime syksy osoitti, että kaikkein ikävin tilanne on, jos potilas ei saa lääkettään, hän sanoo.

Hän huomauttaa, että puhtaan yksikanavamallin ja monikanavamallin välissä on vaihtoehtoja, kuten että osa tuotteista jaeltaisiin monikanavaisesti.