Uutinen

Orion: Tilapäisjärjestelyt muiden tukkujen kanssa jatkuvat toistaiseksi

05.10.2017 | 09:00

Teksti : ERJA ELO

Kun Oriolan ongelmat alkoivat, lääkeyhtiö Orion antoi osan tuotteistaan kilpailevien lääketukkujen jaeltavaksi varmistaakseen niiden saatavuuden apteekeissa.

Syyskuun alussa apteekeista alkoi tulla Orioniin huolestuneita viestejä Oriolan jakeluongelmien alettua. Oriola ei ollut onnistunut toimittamaan apteekkeihin edes elintärkeitä lääkkeitä.

– Aloimme pohtia muita jakeluvaihtoehtoja potilasturvallisuuden kannalta kriittisemmille valmisteillemme, kuten verenohennuslääke Marevanille, kertoo Orionin Suomen myynti- ja markkinointijohtaja Janne Maksimainen.

Orion sopi lääketukku Tamron kanssa aluksi 29 kriittisen lääkeen tilapäisestä jakelusta. Myöhemmin tuotteiden määrä kasvoi sataan.

Orion haki lääkkeilleen jakeluapua myös Magnum Medicalista. Ei-lääkkeellisiä itsehoitotuotteita annettiin lääketukku Medifonin jaeltavaksi.  

Jakeluongelmat osuivat hankalasti Orionille erittäin tärkeän 100-vuotiskampanjan kanssa. Mainoskampanjan alkaessa osa apteekeista oli ilman juhlaviikon kampanjatuotteita. Tuotteet siirrettiin Medifonin jakeluun.

Ongelman pitkittyminen ei ollut Orionin mukaan hyväksyttävää.

– Tilanne oli harmillinen ja olimme siitä pahoillamme. Viestimme Oriolaan selkeästi, ettei tilanne ole hyväksyttävä, koska kyseessä oli kriittisen tärkeä lääkejakelu, Maksimainen painottaa.

Luvassa on jälkipyykki

Kun akuuteista jakeluongelmista on päästy yli, luvassa on jälkipyykki. Orion tulee arvioimaan tarkkaan eri vaihtoehdot, joilla yhtiön lääkkeiden jakelu hoidetaan tulevaisuudessa.

– Tavoitteemme tässä ja nyt on saada tilanne stabiloitumaan ja varmistaa lääkkeiden, eläinlääkkeiden ja lääkkeettömien tuotteiden saanti apteekeille ja potilaille. Jatkopohdintojen aika on myöhemmin, mutta luonnollisestikaan emme ole tyytyväisiä tilanteeseen, Janne Maksimainen toteaa.

Orionin tuotteiden tilapäiset jakelujärjestelyt kestävät ainakin niin kauan, kunnes tilanne saadaan tasaantumaan. Orionin on voitava olla varma siitä, että potilaat saavat kaiken tarvitsemansa apteekeista.

Lääkeyhtiöt tekevät tukkujen kanssa pitkäkestoisia jakelusopimuksia, yleensä 2–5 vuodeksi kerrallaan. Päämiehen on mahdollista irtisanoa sopimus jakelijan kanssa tilanteissa, joissa toinen osapuoli on rikkonut sopimusta.

Orion on Oriolan suurin yksittäinen päämies. QuintilesIMS:n mukaan Suomen tukkumyynniltään viidestä suurimmasta lääkeyrityksestä kolme käyttää Oriolaa tuotteidensa jakelijana.