Uutinen

Oriolan toimitukset eivät ole normalisoituneet

03.10.2017 | 17:14

Oriola on pystynyt parantamaan lääkejakelua apteekeille, mutta muista sen jakelemista tuotteista on yhä apteekissa pulaa.

Oriolan yli kuukauden kestäneet ongelmat tilaus- ja jakeluongelmat jatkuvat yhä.

Apteekkariliiton tuoreen apteekkikyselyn mukaan Oriola on pystynyt parantamaan ihmis- ja eläinlääkkeiden jakelua apteekkeihin.

Kyselyyn vastasi yli 430 apteekkia. Lähes puolet kyselyyn vastanneista kertoi saaneensa 90 prosenttia tilaamistaan lääkkeistä, ja hiukan alle kolmannes kertoi saaneensa kaikki tilaamansa lääkkeet.

Yli puolet apteekeista kertoo, että varastotilanne sekä ihmis- että eläinlääkkeiden osalta on edelleen vähän normaalia huonompi.

- Tänään noin runsaassa puolessa apteekeista tilanne lääkkeiden osalta on vähän tai tuntuvasti normaalia huonompi. Erot apteekkien välillä ovat suuret, osa apteekeista ei ole saanut tilaamiaan lääkkeitä tänään laisinkaan, Apteekkariliiton puheenjohtaja, apteekkari Marja Ritala kertoo.

Haavanhoito- ja eläintuotteita puuttuu paljon

Oriolan jakelemien erilaisten terveyden- ja sairaudenhoitoon tarkoitettujen ei-lääkkeellisten tuotteiden osalta tilanne on selvästi huonompi.

Esimerkiksi haavanhoitotuotteiden osalta apteekin varastotilanne on tuntuvasti normaalia huonompi yli puolella apteekeista. Normaali tilanne on vain neljällä prosentilla apteekkeja.

Myös eläinten hoitoon tarkoitettujen ei-lääkkeellisten tuotteiden osalta tilanne on tuntuvasti normaalia huonompi yli puolella apteekeista. Normaali tilanne on vain viidellä prosentilla apteekkeja.

Samankaltaiset luvut koskevat myös Oriolan jakelemia muita ei-lääkkeellisiä tuotteita, kuten vatsan toimintaan vaikuttavia tuotteita.

Lisäksi noin joka kolmas apteekki kertoo, että myös lääkkeiden annosteluvälineiden osalta varastotilanne on tuntuvasti normaalia huonompi.

Valtaosa apteekeista (60%) onkin saanut korkeintaan puolet Oriolasta tilaamistaan vapaankaupan tuotteista.

– Ei-lääkkeellisten tuotteiden, kuten haavanhoitotuotteiden puute apteekeissa on merkityksellistä, koska potilaat kotiutuvat leikkauksen jälkeen sairaalasta hyvin nopeasti ja haavanhoitoa jatketaan kotioloissa. Perusvoiteista, jotka usein ovat Kela-korvattavia, on myös vielä pulaa, Ritala sanoo.

Väsymys yli kuukauden kestäneeseen poikkeustilaan kuuluu apteekkien antamista vastauksista hyvin.

– Vaikka lääkkeitä on nyt saatu apteekkeihin paremmin kuin syyskuun alussa, on apteekeilla vielä urakkaa edessään esimerkiksi laskutuksen selvittämiseksi Oriolan kanssa, Ritala toteaa.