Uutinen

Oriolan ongelmat jatkuvat yhä – Valtaosalla apteekeista lääkkeiden varastotilanne hiukan normaalia heikompi

22.09.2017 | 15:05

Oriolan ongelmat lääkejakelussa vaikeuttavat yhä apteekkien normaalia toimintaa, vaikka tilanne on jo syyskuun alkua parempi.

Nyt kolme viikkoa jatkuneet ongelmat ovat aiheuttaneet sen, että valtaosalla apteekeista (80%) on tällä hetkellä vähän normaalia huonompi varastotilanne, selviää Apteekkariliiton tuoreesta apteekkarikyselystä.

Normaali varastotilanne lääkkeiden suhteen oli 7 prosentilla vastaajista, ja tuntuvasti normaalia huonompi tuplasti useammalla eli 14 prosentilla vastaajista.

Kyselyyn vastasi 429 apteekkaria.

– Alun pahimmasta vaiheesta on päästy nyt yli, mutta tilanne ei missään nimessä ole vielä normaali, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler toteaa.

Lähes kaikki apteekit saaneet ainakin puolet tilatuista lääkkeistä

Apteekeista käytännössä lähes kaikki ovat saaneet tällä viikolla ainakin puolet Oriolasta tilaamistaan lääkkeistä. Kuitenkin vain kaksi prosenttia oli saanut Oriolasta tällä viikolla kaikki tilaamansa lääkkeet.

90–80 prosenttia lääketilauksista oli saanut 73 prosenttia apteekeista ja 60–70 prosenttia tilaamistaan lääkkeistä oli saanut joka viides apteekki.

– Jotta apteekki voi toimia luotettavasti ja huolehtia alueensa lääkehuollosta, apteekin pitää saada kaikki tilaamansa lääkkeet ja myös muut tuotteet. Vaikka puuttuvien lääkkeiden määrä olisi pieni, se voi olla kriittinen asia, jos kyseiselle lääkkeelle ei löydy korvaavaa vaihtoehtoa ja lääke tarvitaan heti. Tilanne ei siis ole vielä mitenkään hyväksyttävissä, Sandler sanoo.

Lääkehoitojen jatkuminen pyritty aina turvaamaan

Apteekit ovat saaneet turvattua asiakkaidensa lääkehoitojen jatkumisen useimmissa tapauksissa muun muassa vaihtamalla puuttuva lääke vaihtokelpoiseen valmisteeseen.

Lääkkeitä on myös säännöstelty, eli apteekit ovat toimittaneet asiakkaille vain osan reseptillä saatavasta määrästä turvatakseen kaikkien asiakkaittensa lääkehoidon jatkumisen.

Apteekit ovat myös ohjanneet asiakkaita toisiin apteekkeihin, joissa tarvittavaa lääkettä on ollut saatavilla. Apteekit ovat lisäksi lainanneet lääkkeitä toisilleen, hakeneet lääkkeitä toisista apteekeista asiakkaidensa puolesta, lainanneet lääkkeitä sairaaloista ja kuljettaneet lääkkeitä ihmisille kotiin.

Orion on antanut lääkkeitänsä muiden tukkujen jaeltavaksi

Lääketukku Tamro ilmoitti loppuviikosta, että Orion on lisännyt sen tilapäisessä jakelussa olevien lääkkeiden määrää 22 uudella valmisteella. Nyt Tamron jakelussa on yhteensä 66 Orionin tuotetta.

Orion on hakenut tilapäistä jakeluapua myös kahdelta muuta apteekkitukkuliikkeeltä, Magnum Medical Finlandilta ja Medifonilta. Aiemmin Orionin tuotteet ovat olleet vain Oriolan jakelussa.

Oriola on ilmoittanut, että se alkaa ensi viikosta lähtien sopia apteekkikohtaisesti jälkitoimitusten käsittelystä, tilaamatta tulleiden kylmätuotteiden palauttamisesta, laskutusasioista sekä mahdollisista puutteista hätätoimituksissa.