Uutinen

Oriola: Tilanteen pitäisi normalisoitua ensi viikon alkuun mennessä

08.09.2017 | 17:45

Apteekeissa tilanteen normalisoituminen näkyy viiveellä.

Oriolan lääkkeiden toimitusvaikeudet jatkuvat valtaosassa apteekkeja, vaikka tilanne on jo parantunut alkuviikosta.

Oriola on luvannut keskittää kaikki voimansa tilanteen normalisoimiseksi. Tilausjonojen purkamiseksi Oriola toimittaa lääkkeitä apteekkeihin poikkeuksellisesti myös viikonlopun aikana ja erityisjärjestelyillä.

Oriolan arvion mukaan he saavat tilanteen palautumaan normaaliksi ensi viikon alkuun mennessä. Apteekeissa tilanteen normalisoituminen näkyy viiveellä.

Ongelmat johtuvat Oriolan siirtymisestä SAP-tilausohjausjärjestelmään.

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen toteaa, että iso osa ongelmista olisi voitu välttää Oriolan paremmalla ennakkotiedotuksella ja ongelmien alettua hyvällä viestinnällä apteekkien suuntaan.

– Nyt apteekkeja ohjeistettiin varautumaan vain lyhyeen toimituskatkokseen, mutta katkos on venynyt yli viikon mittaiseksi. Siihen kukaan ei osannut varautua. Ja kun ongelmat alkoivat, apteekeille ei heti annettu selviä toimintaohjeita eikä yhteydenottoihin vastattu.

Kostiainen muistuttaa, että vuosittain toistettavien tutkimusten mukaan asiakkaat saavat lääkkeet apteekista lähes aina samantien mukaansa, eli kyse on hyvin poikkeuksellisesta tilanteesta.

Oriolan toimitusmäärät ovat olleet murto-osan normaalista

Apteekkariliiton perjantaiaamuna tekemän kartoituksen Oriolan jakeluhäiriöt ovat lieventyneet noin 40 prosentissa apteekeista.

Ongelmat jatkuvat alkuviikon kaltaisina kuitenkin vielä noin 60 prosentissa apteekkeja.

Apteekit ovat kuluneen viikon aikana saaneet Oriolan tilauksista vain murto-osan normaalitilanteeseen verrattuna.

Esimerkiksi Lapin alueen apteekit ovat saaneet normaaleista toimitusmääristä vain noin 10–20 prosenttia.

Apteekkien kannalta tilannetta on hankaloittanut lisäksi se, että Oriolasta tulleet toimitukset ovat saattaneet sisältää muita kuin tarpeellisia reseptilääkkeitä.

Apteekit ovat tilanneet mahdollisuuksien mukaan korvaavia lääkkeitä toisesta tukusta ja lainanneet lääkkeitä toisilleen. Osa lääkkeistä on lainattu sairaaloista.

Yli 40 prosenttia hätätilauksista toimittamatta

Apteekit ovat yrittäneet kiirehtiä asiakkaiden kannalta kriittisimpiä lääkkeitä tekemällä niistä hätätilauspyyntöjä, mutta Oriolan ongelmat ovat koskeneet myös niitä.

Apteekkariliiton perjantainaamuna tekemän kyselyn mukaan jopa yli 40 prosenttia hätätilauksen tehneistä apteekeista ei ole saanut tilaamiaan tuotteita.

37 prosenttia tilanneista on saanut vain osan tilatuista tuotteista ja 21 prosenttia on saanut kaiken tilaamansa.

Hätätilauksia on tällä viikolla tehnyt noin 60 prosenttia apteekeista.

Apteekkariliitto: Ei syytä hamstrata lääkkeitä

Apteekkariliitto muistuttaa, että Oriolan ongelma koskee vain lääkkeiden jakelua tukusta apteekeille.

– Suomessa on siis riittävästi lääkkeitä saatavilla, eikä lääkkeitä kannata nyt hakea apteekista varmuuden varalle, Kostiainen sanoo.

Alueellisesti akuutti lääkepuute voi kuitenkin koskeva sellaisia lääkkeitä, joiden tarve on välitön.

Jos apteekki ei pysty toimittamaan lääkettä tai vaihtamaan lääkettä vastaavaan valmisteeseen, apteekki ohjeistaa ottamaan yhteyttä terveydenhuoltoon.