Uutinen

Onko ripulia ehkäisevän probiootin käyttö turvallista?

08.01.2018 | 10:00

Teksti : VIRPI EKHOLM

Infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen HYKS:stä rauhoittelee kohua: useimmille Saccharomyces boulardii on hyvin turvallinen.

Euroopassa on raportoitu useita verenmyrkytystapauksia, jotka saattavat liittyä Suomessakin yleisesti käytettyyn Saccharomyces boulardii -valmisteen käyttöön.

Eli S. boulardii on hiiva, jota käytetään ripulin hoitoon ja ehkäisyyn esimerkiksi antibioottihoidon yhteydessä. Sitä myydään lääkkeenä kauppanimellä Precosa, ja lisäksi sitä on saatavilla ravintolisävalmisteina.

Euroopan lääkeviraston myyntilupien tunnustamismenettelyn ja hajautetun menettelyn koordinointiryhmä CMDh suositteli marraskuussa, että S. boulardii -valmisteita ei enää käytettäisi kriittisesti sairailla tai immuunipuutteisilla potilailla.

Infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen HYKS:stä vakuuttaa, että S. boulardii on useimmille hyvin turvallinen probiootti. Esimerkiksi HUS:ssa Saccharomyces-verenmyrkytyksiä todettiin vuosina 2015-2017 vain yksi.

- Raportoidut verenmyrkytykset ovat erittäin harvinaisia ja ne ovat sattuneet hyvin huonokuntoisille sairaalapotilaille. Näillä potilailla lähes mikä tahansa mikrobi voi aiheuttaa infektion, hän huomauttaa.

Järvisen mukaan ei ole täyttä varmuutta edes siitä, onko potilaiden verestä löytynyt hiiva peräisin juuri probioottivalmisteesta.

Apteekeissa S. boulardii -valmisteita voidaan edelleen suositella asiakkaille, jotka haluavat hoitaa tai ehkäistä ripulia.

Asko Järvinen suosittelisi niitä kuitenkin varovaisemmin potilaille, joilla on jokin suolen pintaa rikkova sairaus tai immuunipuolustusta heikentävä lääkitys, kuten sytostaatti tai jatkuva kortisonitablettihoito.

- On epätodennäköistä, että valmiste aiheuttaisi heillekään haittaa, mutta riskit ovat tavallista suurempia.

Useimmille hoidon suurin haitta on sen hinta.

Järvinen kehottaakin kysymään apteekissa, onko ripulin ehkäisylle tarvetta. Kuinka herkästi asiakkaan vatsa menee sekaisin esimerkiksi antibioottikuurin vuoksi?

- Lääke on useimmille turvallinen, mutta kaikille ei välttämättä tarpeellinen, hän kiteyttää.

CMDh:n suosituksesta kertoi ensimmäisenä Anna-lehti verkkosivuillaan.