Uutinen

Norjassa valtio alkaa ostaa apteekeilta Uusi lääkitys –palvelua

24.10.2017 | 09:15

Teksti : INKERI HALONEN

Budjetista on myönnetty noin 430 000 euroa palvelun toteuttamiseen sydän- ja verisuonipotilaille.

Norjassa valtio satsaa merkittävällä tavalla tehostaakseen uusien sydän-ja verisuonitautipotilaiden sitoutumista lääkehoitoihinsa.

Valtio on varannut ensi vuoden budjetista neljä miljoonaa Norjan kruunua eli noin 430 000 euroa siihen, että apteekit tarjoavat Medisinstart-palvelua kaikille niille, jotka hakevat apteekista ensimmäistä kertaa lääkkeitä sydän- ja verisuonitautien hoitoa varten, Norjan Apteekkariliitto kertoo. 

Budjettiin on varattu noin 50 euroa (450 NOK) potilasta kohden.

Palvelu sisältää kolme keskustelua potilaan kanssa, jolloin potilaalla on mahdollista kysyä ja keskustella lääkitykseen liittyvistä huolista tai epäselvyyksistä.

Palvelun on osoitettu tehostavan potilaiden sitoutumista lääkehoitoihinsa selvästi.

Palvelu toteutetaan yhteistyössä lääkäreiden kanssa niin, että lääkäri antaa potilaalle lähetteen palveluun. Apteekeissa ja apteekkien on raportoitava palvelun toteuttamisesta hoitavalle lääkärille.

Myös inhalaatiohoidon tarkistuspalvelu korvataan

Norjan valtio on jo aiemmin alkanut maksaa apteekeille siitä, että proviisorit ja farmaseutit opastavat potilaita inhalaatiolääkkeiden oikeassa käytössä. 

Myös Tanskassa valtio korvaa apteekkien työn inhalaatiohoidon tarkistuspalvelusta.

Norjan Apteekkariliiton mukaan peräti joka toinen astma- ja keuhkoahtaumatautipotilas käyttää inhalaatiolääkkeitään väärin.

Myös Suomessa apteekit tarjoavat inhalaatiohoidon tarkistuspalvelua, mutta potilaan pitää maksaa palvelu itse.