Uutinen

Nopea testi kertoo riskin sairastua tyypin 2 diabetekseen

11.04.2018 | 09:35

Teksti : INKERI MERILUOTO

Stopdia.fi-sivulta löytyvä tyypin 2 diabeteksen riskitesti avattiin verkossa vuosi sitten. Suomessa kehitetty riskitesti on laajasti käytössä myös maailmalla.

Parissa minuutissa tehtävä nettitesti varoittaa tehokkaasti diabetesriskistä, osoittaa THL:n tekemä kartoitus StopDia-hankkeen aineistosta.

StopDia-riskitestissä kohonneet pisteet saaneista kuudella prosentilla havaittiin tyypin 2 diabetes, jota henkilö on sairastanut tietämättään.

Lisäksi yli puolella oli häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta eli diabeteksen esiaste.

Tulokset perustuvat yli kolmentuhannen StopDia-tutkimukseen jo osallistuvan henkilön laboratoriotuloksiin.

Stopdia.fi-sivulta löytyvä tyypin 2 diabeteksen riskitesti avattiin verkossa vuosi sitten. Suomessa kehitetty riskitesti on laajasti käytössä myös maailmalla.

Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että testi antaa melko luotettavan ennusteen siitä, miten todennäköistä on sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Tutkimukseen etsitään uusia osallistujia

Tutkimukseen etsitään yhä osallistujia Etelä-Karjalan, Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen alueelta.

Tutkimukseen ilmoittaudutaan StopDia-sivuilta löytyvän testin kautta. Testi kertoo, soveltuuko mukaan tutkimukseen ja antaa ohjeet ilmoittautumiseen.

Myös apteekit ohjaavat asiakkaita osallistumaan tutkimukseen.

Tutkimukseen osallistuvat saavat muun muassa tietoa terveydestään ja tukea elintapojensa muuttamiseen.

Suomessa tyypin 2 diabeteksen hoito maksaa keskimäärin 2 178 euroa vuodessa diabeetikkoa kohti. StopDia-tutkimus selvittää, miten tyypin 2 diabetesta voi ehkäistä kustannusvaikuttavasti.

Tutkimus on Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama. Tutkimusta johtaa Itä-Suomen yliopisto ja toteuttamassa mukana ovat THL ja Teknologian tutkimuskeskus VTT.

Tutkimushankkeen toteutuksessa on lisäksi mukana noin kaksikymmentä yhteistyökumppania, kuten Sydänliitto, Diabetesliitto ja Suomen Apteekkariliitto.