Uutinen

Näyttö masennuslääkkeiden haitoista sikiölle vahvistuu

07.09.2016 | 09:19

Teksti : VIRPI EKHOLM

Professori Sampsa Vanhatalo toivoo, että tulokset herättäisivät keskustelua hoitokäytännöistä ja edistäisivät masennuksen lääkkeettömiä hoitoja.

Suomalaistutkijat ovat osoittaneet ensimmäisenä maailmassa, että altistuminen serotoniinin takaisinottoa estäville lääkkeille vaikuttaa vastasyntyneen aivojen sähköiseen toimintaan.

Samalla ilmeni, että osa äideistä käyttää masennuslääkettä ilman ajankohtaisia oireita, varmistaakseen, ettei oireilu uusi.

Tutkimukseen osallistui 22 äitiä, jotka käyttivät raskauden aikana SSRI- tai SNRI-mielialalääkettä, sekä 62 verrokkia.

Lääkkeelle altistuneilla vauvoilla havaittiin muutoksia muun muassa aivopuoliskojen välisessä viestinnässä. Muutokset olivat hyvin vähäisiä, mutta ne voitiin kuitenkin havaita tarkoilla EEG-tutkimusmenetelmillä.

Tutkimusta johti neurofysiologian professori Sampsa Vanhatalo Helsingin yliopistosta. Hän toivoo, että tulokset herättäisivät keskustelua hoitokäytännöistä ja edistäisivät masennuksen lääkkeettömiä hoitoja.

– Kun tuntuu, että äidin voimat eivät riitä, hänen tulisi päästä heti neuvolan kautta hoitoon. Terapiaan pitäisi päästä nopeasti, ilman pelkoa pitkistä jonoista, hän korostaa.

Samaa mieltä on psykiatrian professori Outi Mantere McGillin yliopistosta Kanadasta. Hän haastatteli kaikki tutkimukseen osallistuneet äidit ja huomasi, että lääkkeen käytölle ei usein ollut edes harkittu vaihtoehtoja.

– Aineistossa oli hämmästyttävän paljon äitejä, joilla lääke oli käytössä varmuuden vuoksi, vaikka lievistäkin oireista oli jo vuosia aikaa. Toisaalta mukana oli äitejä, joilla ei ollut lääkitystä tai muutakaan hoitoa, vaikka tarve siihen oli ilmeinen.

Tutkimus toteutettiin HYKS:n Lastenklinikan BABA-keskuksessa. Tulokset julkaistiin kesällä Cerebral Cortex -tiedelehdessä.

Sikiön SSRI-altistus lisää riskiä lapsuus- ja nuoruusiän masennukselle

Keväällä ilmestyi myös toinen suomalaistutkimus, joka lisää huolta mielialalääkkeiden turvallisuudesta kehittyvälle sikiölle.

Helsingin ja Turun yliopistojen johtama laaja seurantatutkimus osoitti, että raskaudenaikainen SSRI-altistus lisää riskiä lapsuus- ja nuoruusiän masennukselle.

Lisäksi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että SSRI-lääkkeitä raskauden aikana käyttäneiden äitien lapsilla saattaa olla pitemmät napanuorat kuin muilla vastasyntyneillä, mikä voi muun muassa heikentää sikiön verenkiertoa.

Depression Käypä hoito -suositusta päivitettiin kesällä niin, että siinä mainitaan uudet tutkimustulokset SSRI-lääkkeiden mahdollisista haitoista sikiön aivojen kehitykselle.

Perusviesti ei kuitenkaan muuttunut: raskauden aikana ilmenevän masennuksen hoidossa tulisi suosia psykoterapeuttisia hoitoja. Vakavissa oireissa suositellaan masennuslääkkeitä myös raskauden aikana.

Nettiterapia on edullista ja helppoa järjestää

Terapian huonoa saatavuutta selitetään usein resurssien puutteella. Mantere ja Vanhatalo huomauttavat, että esimerkiksi netti- tai ryhmäterapian järjestäminen odottaville äideille olisi varsin edullista.

– Raskausaikana oma motivaatio muutokselle ja terapeuttiselle työskentelylle on tyypillisesti erinomainen. Terapia voi antaa eväitä myös usein raskaaseen pikkulapsiaikaan ja vanhemmuuteen, Mantere pohtii.

Jos äiti on käyttänyt masennuslääkettä raskauden aikana, hänen ei pidä Mantereen mukaan huolestua turhaan.

– Aivot on ohjelmoitu korjaamaan itseään hämmästyttävän tehokkaasti. Jos lapsesi voi hyvin, ei ole mitään syytä huoleen.


***

Uuden polven masennuslääkkeet

  • SSRI = selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät: essitalopraami, fluvoksamiini, fluoksetiini, paroksetiini, sertraliini, sitalopraami.
  • SNRI = serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinoton estäjät: duloksetiini, milnasipraani, venlafaksiini.

***