Uutinen

Näin syntyi yhden apteekin asiantuntemus – "Monta vuotta kului neljän tunnin yöunilla"

12.04.2017 | 13:30

Teksti : INKERI HALONEN

"Rakastan työtäni. Parhaimmillani olen asiakaspalvelussa, koetan aina löytää ne oikeat sanat, joilla ihmistä saisi autettua", sanoo Vieremän apteekin apteekkari Anne Kumpusalo-Vauhkonen.

Haipakkata pittää! apteekkari Anne Kumpusalo-Vauhkonen nauraa puhelimeen, kun hän viimein ehtii haastatteluun.

Kiirettä tosiaan, sillä tuoretta Vieremän apteekin apteekkaria eivät työllistä ainoastaan yrittäjän kiireet vaan myös perheen poikien harvinaisen vikkelät jalat: 11-vuotias Elmer ja 15-vuotias Albert ovat pikamatkoilla Suomen nopeimpien joukossa.

Kiirettä lisää myös poikien toinen intohimo, jalkapallo.

Jalkapallo- ja yleisurheilutreenien perässä liikunnallinen perhe sitten suhailee pitkin lähikuntia.

– Meillä ei ruutuaikaa tunneta! Toisaalta ajokilometrejä kertyy vuosittain 70–80 000, Kumpusalo-Vauhkonen nauraa.

Laaja osaaminen syntyi intohimoisella opiskelulla

Vaikka Kumpusalo-Vauhkonen väittää itse olevansa juoksijana hitaanlainen, työ- ja opintouraa leimaa kiivas tahti.

Valmistuttuaan ensin sairaanhoitajaksi Kumpusalo-Vauhkonen luki proviisoriksi, hankki sen päälle vielä Lääkehoidon kokonaisarviointi -pätevyyden, vei YEAT- ja proviisorin PD-opinnot maaliin ja sai EMBA-opinnot lopputyötä vaille valmiiksi.

Kaiken tämän hän teki töiden ohessa, kolmen lapsen äitinä, oman talon rakentajana.

Se tarkoitti, että monta vuotta kului neljän tunnin yöunilla. 

- Olihan se aika tiukkaa aikaa eikä oltaisi puolison kanssa pärjätty, jos isovanhemmat, ystävät ja tuttavat eivät olisi auttaneet lasten kanssa. Heille siis iso kiitos, hän hymyilee nyt.

Ylä-Savossa koko lapsuutensa asunut Kumpusalo-Vauhkonen ehti olla kolme kautta mukana myös kunnallispolitiikassa, mutta näihin kunnallisvaaleihin hän ei enää asettunut ehdolle.

Syykin on selvä: Vieremän apteekki on lasten ohella nyt se kaikkein tärkein.

– Rakastan työtäni. Parhaimmillani olen asiakaspalvelussa, koetan aina löytää ne oikeat sanat, joilla ihmistä saisi autettua.

Lääkitysturvallisuus vaatii hyvää yhteistyötä

Vieremä on mukana sote-uudistukseen liittyvässä valinnanvapauskokeilussa, eli kuntalaiset voivat valita terveyspalvelunsa tuottajaksi myös toisen kunnan terveyskeskuksen tai yksityisen palveluntuottajan.

– Asiakkaat ovat kommentoineet, että miksi ihmeessä he vaihtaisivat. Täällä lääkäriin pääsee aina.

Kumpusalo-Vauhkonen kiittelee terveyskeskuksen lääkäreitä erityisesti siitä, että he vastaavat apteekin esiin tuomiin mahdollisiin lääkitysongelmiin.

– Kaikilta lääkäreiltä se ei luonnistu, sillä kynnys puuttua kollegan lääkemääräyksiin voi olla korkea, hän toteaa.

Kumpusalo-Vauhkonen tietää, että toimiva moniammatillinen yhteistyö on tärkeää etenkin iäkkään lääkitysturvallisuudelle: ennen apteekkariuraa hän toimi Fimeassa moniammatillisen verkoston koordinaattorina ikäihmisten lääkkeiden käytön järkeistämiseksi.

Nyt hän tekee tuota työtä konkreettisesti.

Vieremän apteekki oli myös mukana Terveydeksi, Suomi! -kampanjassa ja tarjosi viidelle kotihoidon asiakkaalle Lääkityksen tarkistuspalvelun maksutta. Tulokset käytiin yhdessä kotisairaanhoidon kanssa läpi.

– Tämä oli tärkeä ja hieno kampanja ja toi toivottavasti päättäjillekin esiin sitä osaamista, mitä apteekeilla on tarjota sote-alueille.

Luottamus ansaitaan pikkuhiljaa

Vieremän apteekin asiakkaat ovat lähiapteekkinsa palvelun laadusta jo hyvin perillä.

Erityisesti ne ikäihmiset, joiden luokse Kumpusalo-Vauhkonen itse kuljettaa lääkkeet, kyselee kiireettä voinnit ja kuulumiset.

–Pikkuhiljaa välillemme on syntynyt sellainen luottamus, että he uskaltavat kysyä, jos lääkehoidossa jokin painaa mieltä. Toivon, että myös päättäjät ymmärtäisivät, että tämä on tärkeä, joskin usein näkymätön, osa apteekin työtä, erityisesti täällä maalla.