Uutinen

Näin apteekeista kertyy veroja Suomeen - verojalanjälki yli 360 miljoonaa euroa vuodessa

31.10.2017 | 11:00

Teksti : ERJA ELO

Kun apteekit ovat kotimaisten apteekkariyrittäjien omistuksessa, myös lääkemyynnin verot jäävät kokonaisuudessaan Suomeen. Verottaja vie keskimäärin liki 43 prosenttia apteekin tuloksesta.

Suomessa toimii vajaat 600 yksityistä apteekkaria. Heistä moni pääsee tänäkin vuonna verotilastoissa parhaiten ansaitsevien kansalaisten joukkoon.

Apteekkariliitto muistuttaa, että apteekkareita verotetaan eri tavalla kuin palkkatyössä olevia tai osakeyhtiömuodossa yrittäviä.

Apteekki on lääkelain säädöksistä johtuen toiminimiyritys, joten apteekki verotetaan apteekkarin henkilökohtaisena tulona.

– Verotustiedoissa apteekkarille merkityt tulot eivät ole vertailukelpoisia osakeyhtiömuodossa toimivan yrittäjän tuloihin, kertoo Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula.

Viime vuonna apteekkarit maksoivat apteekin tuloksesta keskimäärin liki 43 prosenttia veroa. Verotus on huomattavasti kireämpää kuin esimerkiksi osakeyhtiömuodossa yrittävillä.

– Osakeyhtiön tuloksesta maksettava yhteisövero on 20 prosenttia eli yli puolet pienempi ja osingoistakin maksetaan veroja vain 7,5 prosenttia, kun verotettavaa on alle 150 000 euroa, Harjula kertoo.

Kaikki lääkemyynnin verot jäävät Suomeen

Yksityisten apteekkien verojalanjälki oli viime vuonna yhteensä 367 miljoonaa euroa. Merkittävää on, että kaikki lääkemyynnistä perittävät verot jäävät Suomen valtiolle.

– Esimerkiksi Norjassa ja Ruotsissa apteekit ovat suurelta osin kansainvälisten ketjujen omistuksessa, mikä saattaa johtaa verosuunnitteluun ja sitä kautta verotulojen merkittävään pienenemiseen, Harjula sanoo.

Verojalanjäljen suurin erä oli apteekkivero, yhteensä 153 miljoonaa euroa.

Verojalanjälki koostuu lisäksi apteekkareiden veroista (66 miljoonaa), apteekkihenkilöstöön liittyvistä lakisääteisistä maksuista (80 miljoonaa) ja palkoista pidätetyistä ennakonpidätyksistä (68 miljoonaa).



Kotimainen omistus tärkeää suomalaisille

Valtaosa suomalaisista (85 %) pitää erittäin tai melko tärkeänä sitä, että apteekit ovat kotimaisessa omistuksessa.

Vielä tärkeämpää suomalaisille on, että lääkemyynnin verot maksetaan Suomeen. Tätä pitävät erittäin tai melko tärkeänä lähes kaikki (93 %) suomalaiset.

Tiedot perustuvat IRO Researchin Tuhat suomalaista -tutkimukseen, joka tehtiin viime vuonna Suomen Apteekkariliton toimeksiannosta.

Suomessa apteekkilupa myönnetään ainoastaan Suomessa laillistetuille proviisoreille.

Omistusrajoituksen poistaminen mahdollistaisi ulkomaalaisten apteekkiketjujen tulon Suomen apteekkimarkkinoille.

Euroopassa toimivia apteekkiketjuja ovat esimerkiksi Phoenix, Celesio ja Alliance Boots.

Esimerkiksi Norjassa valtaosa (84 %) apteekeista on näiden kolmen kansainvälisen apteekkiketjun omistuksessa.