Uutinen

Ministeri Mattila: Apteekkijärjestelmän uudistaminen on tehtävä maltillisesti

21.04.2017 | 11:49

Teksti : ERJA ELO

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan mukaan toimivaa apteekkijärjestelmää ei kannata rikkoa. Uudistamisessa pitää varoa toistamasta naapurimaiden virheitä.

Apteekkaripäivillä puhuneen ministeri Mattilan mielestä nykyinen apteekkijärjestelmä toimii hyvin.

– Meillä on järjestelmä, joka on kattava valtakunnallisesti ja alueellisesti. Ennen kaikkea apteekkeihin luotetaan, suomalaiset ovat tutkimusten mukaan tyytyväisiä apteekkien korkealaatuiseen osaamiseen.

Lääkehuollon toimivuutta tullaan tarkastelemaan sote-uudistuksen yhteydessä sitten, kun sote-järjestelmän palvelurakenne on selvillä.

Ministeri viittasi eilen julkisuuteen tulleeseen tietoon, jonka mukaan hallituspuolueiden apteekkityöryhmä on saanut linjauksensa valmiiksi. Hallituksen on määrä käsitellä linjauksia ensi viikolla puoliväliriihessään.

– Meidän täytyy olla maltillisia. Hyvin toimivaa ei kannata purkaa, mutta sitä voidaan kehittää paremmaksi. Meidän on otettava oppia muista Pohjoismaista, että emme toista niiden virheitä. Potilaiden lääkehoidossa on kyse äärimmäisen tärkeästä asiasta, Mattila sanoo.

Ministeri näkee apteekit nyt ja tulevaisuudessa tärkeänä yhteistyökumppanina muulle terveydenhuollolle.

– Terveydenhuollon palveluketjun tulee ulottua lääkehuollossa apteekkeihin saakka. Tarvitsemme apteekkien antamaa lääkeinformaatiota ja asiantuntijapalvelua. Uskon, että apteekit ovat tulevaisuudessakin matalan kynnyksen palveluna vahva osa sote-palvelujärjestelmää.

Ministerin kiittää apteekkeja erityisesti siitä, miten tehokkaasti ja eleettömästi ne ovat antaneet hallituksen tekemistä lääkesäästöistä neuvontaa ruohonjuuritasolla.