Uutinen

Marjojen väriaineet voivat vähentää syöpäsolujen kasvua

04.04.2018 | 16:50

Teksti : ERJA ELO

Marjojen luonnostaan sisältämät väriaineet, antosyaanit, saattavat tarjota uusia mahdollisuuksia syövän hoitoon.

Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus osoittaa, että marjojen sisältämät antosyaanit lisäävät sirtuiiniperheeseen kuuluvan entsyymin aktiivisuutta syöpäsolussa. Tämä voi vaikuttaa soluille tärkeisiin viestintäreitteihin ja säädellä  syöpäsolujen aktiivisuutta.

Ikääntyminen vaikuttaa sirtuiinien toimintaan. Sirtuiinien määrän on havaittu vähentyneen useissa syövissä.

Suomalaisessa metsämustikassa on erityisen paljon antosyaaneja, noin 40 % enemmän verrattuna pensasmustikkaan. Marjat saavat antosyaaneista punaisen, sinisen tai violetin värinsä.

– Kiinnostavimmat tulokset tutkimuksessa saatiin antosyaaneihin kuuluvalla syanidiinilla, jota on erityisen paljon mustikassa, mustaherukassa ja puolukassa, kertoo farmasian tohtori Minna Rahnasto-Rilla.

Syanidiini vähensi paksunsuolen syöpäsoluissa tiettyjen syöpägeenien ilmentymistä ja lisäsi syövänestogeenin ilmentymistä.

Tutkimus antaa lähtökohtia uusien lääkkeiden kehittämiselle. Itä-Suomen yliopiston tutkimusryhmä etsii uusia yhdisteitä, jotka vaikuttavat syöpäsolujen kasvuun.

Tulokset julkaistiin Scientific Reports -tiedelehdessä.

Suomessa on aiemminkin tutkittu, miten luonnonmarjat vaikuttavat elimistön hyvinvointiin. Esimerkiksi marjojen sisältämillä polyfenoleilla saattaa olla merkitystä ihosairauksien hoidossa.

VTT on tutkinut suomalaisten marjojen antimikrobisia yhdisteitä lähes 20 vuotta. Se on osoittanut julkaisemissaan tieteellisissä artikkeleissa, että suomalaisilla luonnonmarjoilla on runsaasti antimikrobisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja ne ovat voimakkaita antioksidantteja.