Uutinen

Lisää huonoja uutisia selkäkipuisille – myös opioidien teho kyseenalainen

30.06.2016 | 08:04

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Kroonistuneita ala-selkäkipuja potevat eivät todennäköisesti saa apua miedoista opioidipohjaisista kipulääkkeistä.

Havainto on mielenkiintoinen, sillä hiljattain myös parasetamoli ja osa muista kipulääkkeistä todettiin tehottomiksi alaselkäkipujen hoidossa.

Nyt julkaistut tulokset perustuvat kahdenkymmenen satunnaistetun ja lumekontrolloidun tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella opioidilääkkeet vähentävät potilaiden kipuja, mutta vaikutus on pieni ja lyhytaikainen.

Vain harvat potilaat saavat niistä niin suuren avun, että sitä voi pitää käytännössä merkittävänä. Lisäksi noin puolet potilaista keskeyttää lääkityksen haittavaikutusten tai tehottomuuden vuoksi.

Opioidilääkkeitä useammin alaselkäkipuja hoidetaan tulehduskipulääkkeillä tai parasetamolilla, mutta viimeaikaiset tutkimukset ovat viitanneet myös niiden olevan paljon toivottua tehottomampia.

Parasetamoli on tutkimusten mukaan todennäköisesti tehoton alaselkäkipujen lisäksi myös niskakipuihin sekä polven ja lonkan nivelrikkokipuihin.

Tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaampia, mutta pitkään käytettynä niihin liittyy omat haittavaikutuksensa.

Suomessa arviolta kahdeksan aikuista kymmenestä potee alaselkäkipuja elämänsä aikana. Suuri osa tapauksista paranee itsestään, mutta osa edellyttää lääkärin hoitoa.

Alaselän kivut ovat yleisimpiä työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen aiheuttajia.

Tulokset julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.