Uutinen

Liikunta ehkäisee masennusta iästä riippumatta

02.08.2018 | 12:56

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Säännöllisesti ja runsaasti liikuntaa harrastavien riski sairastua masennukseen on noin viidenneksen pienempi kuin samanikäisten, jotka eivät harrasta liikuntaa.

Liikuntaa harrastavat sairastuvat masennukseen muita harvemmin, tutkimuksista tiedetään. Tuore tutkimus vahvistaa näyttöä entisestään ja osoittaa yhteyden koskevan kaikkia iästä riippumatta.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Psychiatry -lehdessä, ja siinä yhdistettiin ja analysoitiin uudelleen 49 aikaisemman tutkimuksen aineistot. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 270 000 ihmistä eri puolilta maailmaa.

Analyysin perusteella säännöllisesti ja runsaasti liikuntaa harrastavien riski sairastua masennukseen on noin viidenneksen pienempi kuin samanikäisten, jotka eivät harrasta liikuntaa. Yhteys havaittiin kaikissa ikäryhmissä sekä eri puolilla maailmaa.

Hiljattain julkaistiin myös toinen tutkimus, jossa keski-ikäisten kuntotestitulosten todettiin kuvastavan heidän tulevaa masennusriskiään. Hyväkuntoisten sairastumisriski oli tässä tutkimuksessa hieman alle viidenneksen pienempi kuin huonokuntoisten.

Noin joka seitsemäs suomalainen sairastuu masennukseen elämänsä aikana. Usein masennus alkaa jonkin kielteisen elämänmuutoksen, kuten avioeron, työttömyyden tai läheisen kuoleman jälkeen.