Uutinen

Lapin supertalvi toi jäätyneet turistit apteekkiin

13.02.2017 | 09:01

Teksti : INKERI HALONEN

Levin sivuapteekissa huokaistaan nyt hetki ennen seuraavaa ruuhkahuippua eli talvilomia.

Lapin supertalvi eli ennätysmäärä suoria turistilentoja ulkomailta ja kotimaasta ruuhkautti hetkittäin Suomen suurimmassa hiihtokeskuksessa Levillä toimivan sivuapteekinkin.

– Joulun aikaan meillä kävin päivän aikana noin 300–400 ihmistä ehkä noin 10–15 eri maasta. Kun tilat eivät ole suuret, ja yhteinen kieli usein puuttuu, niin oli siinä haastetta saada lääkeneuvonta onnistumaan, farmaseutti Karoliina Asikainen Levin sivuapteekista kuvailee.

Jäätyneitä sormia ja laittomia toiveita

Pakkanen oli joulun aikaan Lapissa kipakka, ja se yllätti osan turisteista.  

Niinpä apteekin työntekijät kohtasivat etenkin paleltumisvammoista kärsiviä ihmisiä, jotka ihmettelivät tunnottomia, punaisia sormiaan, sekä vilustuneita, jotka turhaan etsivät antibiootteja tai pseudoefedriinivalmisteita itsehoitolääkehyllyistä.

– Antibioottiresistenssin synnyn ymmärtää, kun katsoo, miten ihmiset hakevat antibiootteja vilustumiseen ja ovat ihmeissään, ettei niitä ole hyllyssä, apteekkari Minna Loukusa pyörittää päätään.

Osa turisteista tarjosi myös ylimääräistä maksua, jotta apteekki olisi poikkeuksellisesti toimittanut reseptilääkkeitä ilman
reseptiä.

– Osa taas ehdotti, että jos vain ihan pienen pakkauksen saisi, ikään kuin ajatellen, että rikos olisi silloin pienempi. Kyllä he sitten hyvin lopulta ymmärsivät, että me toimimme Suomen lakien ja asetusten mukaan, Asikainen kertoo.

Muutama kansainvälinen lääkärituristi olisi halunnut määrätä itselleen tai läheiselleen lääkettä suoraan apteekissa, mutta
lakien mukaan se ei käy.

– Vaikka meillä on käytössä EU-resepti, niin lääkäri voi määrätä lääkkeitä vain omassa maassaan, tätäkin selvitimme kiireessä Fimeasta, Loukusa kertoo.

Digitaalisuudesta on iso apu

Teknologia auttoi kiiretyötä valtavasti: Suomalaisten kotiin unohtuneet lääkitykset saatiin toimitettua sähköisen lääkemääräyksen avulla, vieraita tuotenimiä googletettiin ja Googlen käännösohjelmalla selvitettiin, oliko kipeän vatsan vaivana ummetus vai ripuli.

– Se on aika oleellista tietää oikean hoidon neuvomiseksi, Asikainen naurahtaa.

Kun pakkanen pahimmillaan laski lähelle –40 astetta, apteekin hulinakin taukosi hetkeksi.

Nyt apteekki vetää henkeä ennen seuraavaa ruuhkahuippuja, helmikuun talvilomaviikkoja ja pääsiäistä.

– Tosin hiljaiset ajat lyhenevät ja vilkastuvat koko ajan, kun matkailukautta on monin tavoin pidennetty molemmista päistä, Asikainen toteaa.

Apteekkari Minna Loukusa on silminnähden ylpeä työntekijöistään ja heidän asikaspalvelutaidoistaan.

– Levin molemmat farmaseutit Marika Lehtimäki ja Karoliina Asikainen pärjäävät vaihtelevissa ja hektisissä asiakastilanteissa mainiosti, vaikka paiskivat hommia välillä todella kiireen keskellä. Asiallinen lääkeneuvonta
ja pilke silmäkulmassa säilyvät kiireenkin keskellä! Loukusa kiittelee.