Uutinen

Lääkkeiden hätäkuljetuksissakin isoja puutteita

07.09.2017 | 16:35

Joka neljäs apteekki on ilmoittanut, etteivät he ole saaneet Oriolasta edes kiireellisiä hätäkuljetuksia.

Lääketukkukauppa Oriola ei ole pystynyt toimittamaan apteekeille kaikkia hätäkuljetuksia, vaikka julkisuudessa niin on väitetty.

Noin joka neljäs apteekki ilmoitti Apteekkariliiton pikakyselyssä torstaina (7.9.), että he eivät ole saaneet Oriolasta edes kiireellisinä hätäkuljetuksina tilaamiaan lääkkeitä tällä viikolla.

Hätätilauksina on tilattu muun muassa syöpä- ja skitsofrenia- ja diabeteslääkkeitä.

Esimerkiksi Hyvinkäällä apteekki tilasi asiakkaalle skitsofrenian hoitoon tarkoitetun psykoosilääkkeen Oriolasta maanantaina 4. syyskuuta.

Lääkkeen piti olla apteekissa tiistaina aamulla, mutta sitä ei toimitettu. Oriola lupasi toimittaa lääkkeen hätäkuljetuksena viimeistään seuraavaan aamuun mennessä.

Kuljetus ei tullut koskaan perille. Apteekin proviisori soitti sen jälkeen kaikki läheiset apteekit läpi ja löysi lääkettä Järvenpäästä, josta hän kävi sen asiakkaalle hakemassa.

– Pahinta tilanteessa on ollut se, ettei Oriolaan ole saanut mitään yhteyttä eivätkä he ole myöskään viestineet, ettei hätäkuljetuksia pystytä toimittamaan, apteekin proviisori kertoo.

Samaa sanoo Pohjanmaalla työskentelevä apteekkari. Hän odotti turhaan harvinaisen immuunisalpaajalääkkeen hätäkuljetusta koko päivän.

─ Oriolasta kerrottiin, että aamulla 10 aikaan lähtee taksi apteekkiamme kohti. Apteekki suljettiin klo 17, jonka jälkeen jäin odottamaan kuljetusta. Seitsemän aikaan illalla Oriolan asiakaspalvelusta soitettiin, eivätkä hekään tienneet, missä kuljetus menee, apteekkari kertoo.

Lääke kuljetettiin seuraavana päivänä normaalin kuljetuksen yhteydessä.

─ Inhottavaa oli, että kukaan ei ilmoittanut tästä päätöksestä, hän toteaa.

”Kukaan ei tiedä, missä meidän hätätoimitukset seilaavat”

Länsirannikolla sijaitseva apteekki tilasi keskiviikkona (6.9.) hätätoimituksena muun muassa insuliineja ja harvinaisempaa antibioottia.

Apteekki sai seuraavana iltapäivänä hätäkuljetuslaatikon Oriolasta, mutta se sisälsi muun muassa erektiohäiriölääkkeitä, ei tilattuja tuotteita.

Proviisori jonotti Oriolan puhelinlinjoilla yhteensä kuusi tuntia. Kun yhteys viimein saatiin, ei yrityksellä ollut tietoa tilauksen kohtalosta.

- Kukaan ei tiedä, missä laatikko tällä hetkellä seilaa. Tässä alkaa jo huolestuttaa, apteekkari huokaa.

Antibiootin, jonka aloitustarve oli välitön, apteekki sai onneksi lainattua sairaalasta.

Lääkealaa valvova viranomainen Fimea on edellyttänyt Oriolaa varmistamaan kiireelliset lääketoimitukset hätätoimituksina. 

Hätäkuljetuksia voidaan tilata silloin, kun potilaan tarve lääkehoidolle on välitön.