Uutinen

Lääkkeet halutaan saada apteekista heti – toimitusvarmuus apteekista asiakkaille on pysynyt erinomaisena

15.05.2018 | 11:09

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Lääkkeiden välitön saatavuus apteekista on suomalaisille erittäin tärkeää, ja se on pysynyt erinomaisena globaaleista lääkkeiden saatavuushäiriöistä huolimatta.

Suomalaiset saavat lähes poikkeuksetta tarvitsemansa reseptilääkkeen välittömästi apteekista, ilmenee Apteekkariliiton tuoreesta lääkkeiden toimitusvarmuustutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan reseptilääkkeen saa apteekista välittömästi mukaansa 98,3 prosentin varmuudella.

Vuorokauden sisällä reseptilääkkeen saa apteekista lähes aina, eli 99,6 prosentin varmuudella.

– Lääkkeiden toimitusvarmuus apteekista asiakkaalle on pysynyt erittäin korkeana, vaikka lääkkeiden globaalit saatavuushäiriöt ovat lisääntyneet. Saatavuushäiriöt kuormittavat etupäässä apteekkeja, mutta näkyvät onneksi vain harvoin asiakkaalle asti, toteaa Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Mikäli asiakkaan tarvitsemaa lääkettä ei ole tilapäisesti saatavilla lainkaan, apteekit auttavat asiakasta löytämään yhdessä lääkärin kanssa sopivan korvaavan hoidon.

Suomalaiset haluavat saada lääkkeet välittömästi apteekista

Lääkkeiden välitön saatavuus apteekeista on suomalaisille erittäin tärkeää.

Taloustutkimuksen tammikuun puolivälissä tekemän Suomalaisten apteekkiasiointi 2018 -tutkimuksen mukaan 83 prosenttia suomalaisista pitää erittäin tärkeänä ja 15 prosenttia melko tärkeänä sitä, että reseptillä määrätyn lääkkeen saa heti mukaansa apteekista.

– Usein lääkettä tarvitaan akuuttiin terveysongelmaan, ja silloin se on saatava läheltä. Lääkkeiden välitön saatavuus taataan suomalaisille vain maankattavan apteekkiverkoston avulla, Sandler sanoo.

Valtaosa (84 %) suomalaisista pitää apteekkien määrää Suomessa riittävänä, vain joka kymmenes riittämättömänä.

Apteekkien aukioloaikoja pitää riittävinä seitsemän kymmenestä (69 %), mutta joka neljäs haluaisi pidemmät aukioloajat.

– Ihmisten asiointitottumukset ovat muuttuneet ruokakauppojen aukioloaikojen laajenemisen myötä. Myös apteekit ovat monin paikoin pidentäneet aukioloaikaansa. Toisaalta digitaaliset asiointimahdollisuudet ja apteekkien yhteydessä sijaitsevat noutolokerot parantavat lääkkeiden ja neuvonnan saatavuutta myös apteekin varsinaisten aukioloaikojen ulkopuolella, Sandler kertoo.

Lääkkeiden toimitusvarmuutta selvitettiin 78 erikokoisessa apteekissa eri puolilla Suomea maaliskuussa. Apteekit kirjasivat viikon 10 aikana kaikki ilmenneet lääkepuutteet ja niiden syyt.

Tutkimusotos sisälsi kaikkiaan liki 93 000 reseptiä. Lääkkeiden toimitusvarmuustutkimuksia on tehty vuodesta 1997 asti.

Taloustutkimus Oy selvitti suomalaisten apteekkiasiointia tammikuussa 2018 Apteekkariliiton toimeksiannosta. Vastaajina oli yli 1 100 iältään 18–70-vuotiasta mannersuomalaista väestön mukaisesti.