Uutinen

Lääkeväärennöksiä päätynyt sairaalapotilaille Suomessa

17.10.2014 | 13:05

Päivitetty 17.10. klo 16:11. Myös apteekeista kerätään nyt varotoimena pois 55 pakkausta laittomasti lääkejakeluun päätyneitä lääkkeitä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea epäilee, että lääkeväärennöksiä on päätynyt Suomessa potilaiden käyttöön.

Väärennösepäilyt liittyvät keväällä paljastuneeseen laajaan eurooppalaiseen lääkerikokseen, jonka seurauksena Suomestakin löydettiin ensimmäistä kertaa lääkeväärennös laillisesta jakelukanavasta.

Kyse oli rintasyövän hoitoon käytettävästä Herceptinistä, jota oli manipuloitu Italiassa. Suomessa väärennökseksi epäillyt erät takavarikoitiin ennen kuin ne päätyivät potilaille.

Selvitystyössä Herceptinistä alkanut tapaus on osoittautunut odotettua paljon laajemmaksi.

- Nyt epäiltyjen lääkeväärennösten listalla on noin 100 valmistetta, Fimean yliproviisori Sami Paaskoski kertoo.

Kyse on Italiassa sairaaloista ja lääkekuljetuksista ryöstetyistä lääkkeistä, joita järjestäytynyt rikollisuus on myynyt takaisin lailliseen jakeluketjuun ja sitä kautta ympäri Eurooppaa jo vuosien ajan.

Varastetut ja edelleenmyydyt lääkkeet ovat etupäässä kalliita ja suhteellisen harvinaisia sairaalalääkkeitä, mutta joukossa voi mahdollisesti olla myös joitakin avohoidon valmisteita.

Paaskosken mukaan Suomessa käyttöön on päätynyt todennäköisesti alkuperäislääkkeitä, joita ei ole manipuloitu. Ne ovat kuitenkin olleet väärennöksiä, koska niiden alkuperää tai hankintaketjuun liittyviä dokumentteja on vääristelty. Fimean tiedossa ei ole raportoituja potilashaittoja.

Italiassa tehdyn selvityksen mukaan viiden vuoden sisällä joka kymmenes italialainen sairaala on joutunut lääkevarkauden uhriksi. Alkuperäislääkkeiden erän sekaan on ujutettu myös manipuloituja pakkauksia, kuten myös Herceptin-tapauksessa oli.

Väärennösepäiltyjä valmisteita
vedetään pois apteekeista

Fimea tiedotti tänään, että se selvittää myös Romaniasta laittomasti lääkejakeluun päätyneitä lääkeväärennösepäilyjä.

Romanian lääkeviranomainen ilmoitti Fimealle syyskuun alkupuolella paikallisen lääketukkukauppiaan alihankkijoiden hankkineen lääkkeitä luvattomilta toimijoilta. Näitä lääkkeitä on tuotu rinnakkaistuontina Suomeen.

Tämänhetkisten tietojen perusteella Suomeen olisi päätynyt yhteensä 245 pakkausta seitsemää eri valmistetta, joista kaksi valmistetta on avohoidon lääkkeitä ja jakelussa apteekeissa. Varotoimena Orifarm vetää pois apteekeista 24 pakkausta Arcoxia 60 mg kapseleita (eränumerot J00712503 ja J00712505) ja 31 pakkausta Risperdal Consta 37,5 mg injektiokuiva-ainetta (eränumero DFS5A/DBZT800/DBSK00012). Muut ovat sairaalalääkkeitä.

Fimean yliproviisori Sami Paaskosken mukaan kyse on todennäköisesti alkuperäisistä valmisteista, joita ei ole manipuloitu, mutta jotka ovat väärennöksiä niiden väärennetyn jakeluhistorian takia. Fimean mukaan ei ole syytä epäillä, että lääkkeissä olisi vikaa tai että niistä olisi haittaa käyttäjilleen. Fimea jatkaa tapauksen selvittämistä.

Lääkerikollisuus
muuttuu

Aiemmin lääkeväärennökset keskittyivät lähinnä laihdutus- ja potenssivalmisteisiin ja myynti tapahtui yksinomaan netissä. Paaskosken mukaan nyt selvitettävässä tapauksessa kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta, joka laajentaa toimintaansa huumebisneksestä lääkerikoksiin paremman katteen ja pienempien sanktioiden perässä.

– Tutkintaviranomaisetkaan eivät vielä ymmärrä tätä ilmiönä. Mittakaava pitäisi laajentaa yksittäisistä nettituotteista koko lääkehuollon toimikenttään, hän sanoo.

ERJA ELO, INKERI HALONEN

Lääkeväärennöksistä lisää ensi viikolla ilmestyvässä Apteekkarilehdessä.

Päivitetty 17.10. klo 15: Epäiltyjen lääkeväärennösten listalla on noin 100 valmistetta. Aiempi tieto oli noin 90. Lisäksi lisätty tieto Romaniasta Suomeen päätyneistä laittomista lääkkeistä.

Päivitetty 17.10. klo 16:11: Uutiseen korjattu Risperdalin eränumero. Risperdalin osalta poiskerättäviä eriä on vain yksi.

Fimean tiedote >