Uutinen

Lääketoimituksissa hieman parannusta, normaalitilanteeseen vielä matkaa

18.09.2017 | 18:56

Lääketukkuri Oriolan lääketoimituksissa on tapahtunut hieman parannusta, mutta Apteekkariliiton ja Fimean mukaan ongelmia on edelleen.

– Missään tapauksessa ei vielä olla normaalitilanteessa, kertoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Apteekkariliiton maanantaina tekemän kyselyn mukaan osassa apteekeista tilanne on parempi, mutta toisaalta on apteekkeja, jotka ovat jo pitkään saaneet vajaita lääketoimituksia.

Apteekit ovat joutuneet vieläkin lainaamaan lääkkeitä toisiltaan ja joissakin tapauksissa myös sairaaloista.

Tilanne ei ole vielä normaali myöskään Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean näkökulmasta. Sen mukaan Oriolalla on puutteita muun muassa kuljetusten aikatauluissa ja lähetyslistoissa.

Lääketilanne apteekeissa on kuitenkin parantunut. Lisäksi Oriola on päässyt aloittamaan tiettyjen ei-lääkkeellisten tuotteiden, kuten vitamiinien toimittamisen.

Apteekkikohtaiset erot suuria

Apteekkariliitto kysyi tilannetta jäsenapteekeiltaan maanantaina. Kyselyyn vastanneista liki 350 apteekista 70 prosenttia arvioi tilanteen olevan menossa parempaan suuntaan.

– Apteekkikohtaiset erot ovat kuitenkin suuria, kertoo Erkki Kostiainen Apteekkarilehdelle.

Noin joka kuudes apteekki ilmoitti varastotilanteensa olevan normaali Oriolan jakelemissa lääkkeissä. Vähän normaalia huonompi tilanne oli kolmessa neljästä apteekista.

Liki joka kymmenes apteekki kertoi varastotilanteensa Oriolan jakelemissa lääkkeissä olevan tuntuvasti normaalia huonompi.