Uutinen

Lääketeollisuus Oriolan vaikeuksista: "Tällaista ei saisi tapahtua"

07.09.2017 | 11:45

Teksti : STT/MIMMA LEHTOVAARA

Oriola ilmoitti aamulla, että se tiedottaa tilanteesta myöhään iltapäivällä eikä yrityksen johto kommentoi asiaa sitä ennen.

Lääketeollisuus ry pitää Oriolan lääkkeiden toimitusongelmia hyvin valitettavina ja yllättävinä.

Yhdistyksen lääkepoliittinen johtaja Sirpa Rinta luonnehtii tilannetta ainutlaatuiseksi. Hän huomauttaa, että toimitusvaikeudet tulivat yllätyksenä kaikille.

Oriolan lääkejakelun ongelmat aiheutuvat tietojärjestelmäuudistuksesta, joka epäonnistui.

– Eiväthän tällaiset seikat saisi vaikuttaa lääkehuollon kannalta näin keskeiseen asiaan. Tämä on todella valitettavaa, Lääketeollisuuden Rinta toteaa.

Hän luottaa, että Oriola saa järjestelmät kuntoon nopeasti ja että yhtiö tekee kaikkensa, jotta sen jakelu alkaisi toimia.

– Tällaista ei saisi tapahtua. Tässä on potilaiden lääkehoitojen jatkuvuus vaakalaudalla, ja tämä on siinä mielessä hyvin vakava asia.

Rinta sanoo, että hänen tiedossaan ei ole, että vastaavaa olisi koskaan aiemmin tapahtunut Suomessa.

Oriola: Viivästykset toimituksissa jatkuvat ainakin vielä tänään

Yhtiön mukaan viivästykset lääketoimituksissa jatkuvat ainakin vielä tänään, mutta lääkkeiden toimituskyky paranee koko ajan. Yhtiö on pahoitellut tilannetta.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri varoitti keskiviikkona, että Oriolan toimitusvaikeudet voivat uhata jo potilasturvallisuutta, ellei järjestelmää saada pikaisesti toimimaan.

Oriola ilmoitti tänään aamulla, että se tiedottaa tilanteesta seuraavan kerran myöhään iltapäivällä eikä yrityksen johto kommentoi asiaa sitä ennen.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean tarkastajat tekivät keskiviikkona tarkastuskäynnin Oriolaan.