Uutinen

Lääketaksa ja apteekkimaksu uudistuvat ensi vuonna

09.08.2013 | 11:34

Lääketaksaa uudistetaan ensi vuoden alussa, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö. Myös apteekkimaksun laskentatapa muuttuu ensi vuonna.

Ministeriö vahvistaa pitkään valmistellun lääketaksa-uudistuksen aikataulun ensi vuoden talousarvioesityksessään.

Lääketaksaa uudistetaan siten, että lääkkeen toimitusmaksua ja taksan kiinteitä osia korotetaan, mutta kertoimia pienennetään. Uudistuksella on tarkoitus turvata maan kattavien apteekkipalvelujen säilymistä ja huomioida nykyistä paremmin apteekkien tekemä asiantuntijatyö ja potilaskohtainen lääkeneuvonta.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea julkaisi viime kesänä esityksensä lääketaksan uudistamiseksi, jonka pohjalta uudistus on tarkoitus tehdä. Uudistus ei tuo lisää rahaa apteekeille, mutta jakaa sitä uudelleen apteekin myynnin rakenteen perusteella. Uudistuksesta hyötyvät apteekit, joiden myynti painottuu halpoihin lääkkeisiin.

Uudistus vähentää sairausvakuutuksen lääkekorvausmenoja noin 15,8 miljoonalla eurolla. Säästö kompensoidaan lääkkeiden käyttäjille alentamalla lääkekulujen vuotuista omavastuukattoa, joka on nykyisin 670 euroa.

Apteekkimaksun laskentatapa muuttuu

Myös pitkään valmistellun apteekkimaksu-uudistuksen on tarkoitus tulla voimaan ensi vuonna niin, että se koskisi jo tämän vuoden liikevaihtojen perusteella maksettavaa apteekkimaksua. Ehdotus on parhaillaan lausuntokierroksella.

Ehdotuksen mukaan apteekkimaksu peritään jatkossa erikseen apteekin ja sivuapteekkien osalta, jos apteekin ja sivuapteekin yhteenlaskettu liikevaihto jää alle 2,6 miljoonan euron. Apteekkien ja sivuapteekkien, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on yli 3,5 miljoonaa euroa, apteekkimaksu peritään nykyisellä tavalla. Jos liikevaihto on näiden rajojen välillä, maksu lasketaan osin uuden ja osin nykyisen laskentatavan mukaisesti.

Uudistuksella on tarkoitus lisätä sivuapteekkien pitämisen houkuttelevuutta harvaanasutuilla seuduilla ja turvata näin osaltaan maankattavien apteekkipalveluiden saatavuutta. Koska uudistus on tarkoitus toteuttaa valtion kannalta kustannusneutraalisti, apteekkimaksutaulukkoa on tarkoitus samalla kiristää.

Apteekkimaksu-uudistuksesta lisää seuraavassa Apteekkarilehdessä.

ERKKI KOSTIAINEN