Uutinen

Lääkejäämiä eniten jätevedenpuhdistamoiden läheisyydessä

08.08.2016 | 10:23

Teksti : INKERI HALONEN

Kymijoen vesistössä Päijänteen pohjoispuolella, Pohjois-Päijänteellä ja Vantaanjoessa on havaittu merkittäviä pitoisuuksia lääkeaineita.

DI, FM Petra Lindholm-Lehdon tuore väitöstyö kartoitti lääkejäämäpitoisuuksia tärkeissä raakavesilähteissä, Päijänteellä ja Vantaanjoessa. 

Väitöstutkimuksessa tutkittiin viittä yleisesti käytettyä epilepsia- ja kipulääkettä jätevedenpuhdistamoilla, pintavesissä ja sedimentoituneissa partikkeleissa.

Tutkimuksessa havaitut pitoisuudet vaihtelivat Jyväskylän seudun jätevedenpuhdistamoilla sadoista nanogrammoista mikrogrammoihin litrassa ja pintavesissä muutamista nanogrammoista satoihin nanogrammoihin litrassa.

– Jätevedenpuhdistamot ovat pääasiallinen vesistöjen lääkeaineiden päästölähde, mutta myös suotovedet kaatopaikoilta, maataloudesta sekä väärä lääkeaineiden hävittäminen ovat mahdollisia syitä ympäristökuormitukselle, Lindholm-Lehto kertoo.

Päijänne on Pääkaupunkiseudun raakavesilähde, josta vesi johdetaan yli miljoonan suomalaisen juomaveden valmistukseen.

Vantaanjoki on vaihtoehtoinen raakavesilähde, jos Päijänteen vettä ei ole saatavilla. Siksi valittujen vesistöjen veden laadun seuranta on ensiarvoisen tärkeää.

Pienetkin pitoisuudet ovat haitallisia vesieliöille

Jätevedenpuhdistamoilla havaitut pitoisuudet noudattivat lääkeaineiden kulutusta Suomessa. 

Lääkeaineet hajoavat lopulta ympäristössä, mutta jatkuvat päästöt puhdistamoilta aiheuttavat jatkuvaa ympäristökuormitusta.

Vaikka pitoisuudet ovat pieniä verrattuna ihmisten lääkitsemistarkoituksessa käytettyihin pitoisuuksiin, ne voivat aiheuttaa haittavaikutuksia vesieliöille.

– Selvisi, että suurimmat lääkeainepitoisuudet vesistöissä sijaitsevat lähellä jätevedenpuhdistamoiden purkuputkea. Lääkeaineet laimenevat vesistössä kauempana päästölähteestä, Lindholm-Lehto toteaa.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että lääkeaineiden pitoisuudet kasvavat vesistössä syvyyden kasvaessa.

Lääkeaineet hajoavat ja muuntuvat pääasiassa auringon UV-valon vaikutuksesta. Auringon valo ei pääse tunkeutumaan syvempiin vesikerroksiin, jolloin auringon valon aiheuttamat reaktiot jäävät vähäisemmiksi.

Vastaavasti lääkeaineiden pitoisuudet olivat suurempia talvella verrattuna kesällä havaittuihin johtuen jääpeitteestä ja auringon valon vähäisyydestä.

DI, FM Petra Lindholm-Lehdon soveltavan kemian väitöskirja “Occurrence of pharmaceuticals in municipal wastewater treatment plants and receiving surface waters in central and southern Finland” (Lääkeaineet jätevesissä ja pintavesissä Keski- ja Etelä-Suomessa) tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa perjantaina 12.8.