Uutinen

Lääkehoidon arvioinnista kertova kampanja toi menestystä opiskelijoille

04.05.2018 | 09:48

Teksti : ERJA ELO

Helsingin yliopistossa opiskeleva kolmikko voitti Too Much Medicine -kilpailun, jossa eri alojen opiskelijat esittelivät ideoitaan ylidiagnosoinnin ja ylihoidon vähentämiseksi.

Opiskelijakolmikon ideana oli lisätä potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten tietoisuutta lääkehoidon arviointipalvelusta.

– Arviointipalvelu on erittäin hyvä työkalu vähentämään liiallista ja tarpeetonta lääkitystä, mutta havaitsimme siinä ongelmia, kertovat proviisori ja tohtorikoulutettava Ghada Hassan, farmasian opiskelija Roosa Saarenmaa sekä sosiaalipsykologian opiskelija Emmy Syrjälä.

Ongelmana on ensinnäkin tunnettuus: suurin osa potilaista ja terveydenhuollon ammattilaisista ei tiedä lääkehoidon arviointipalvelun olemassaolosta. Arviointiin pätevöittävä lisäkoulutus on kallis farmaseuteille ja proviisoreille, ja palvelu voi olla kallis myös potilaalle.

Työryhmän mukaan ylidiagnosoinnista ja ylihoidosta kärsivät erityisesti yli 65-vuotiaat sekä potilaat, jotka käyttävät säännöllisesti vähintään kymmentä lääkettä.

– Lääkehoidon eritasoiset arvioinnit tulisi ottaa laajempaan käyttöön apteekeissa, ja niitä tulisi suositella aktiivisesti potilaille, jotka tarvitsevat sitä, työryhmä toteaa.

Arviointilomake käyttöön apteekeissa?

Työryhmä halusi lisätä tietoisuutta arviointipalvelusta ja loi kampanjan nimeltään UnNecessary Medication.

Lisäksi he loivat potilaalle tarkoitetun lomakkeen, jonka avulla potilas voi itse määrittää, tarvitseeko hän lääkehoidon arviointipalvelua.

Työryhmä toivoo, että arviointilomake voitaisiin ottaa käyttöön apteekeissa. Farmaseutti tai proviisori voisi yhdessä potilaan kanssa täyttää lomaketta, ja pohtia olisiko lääkehoidon arviointi tarpeellinen.

Opiskelijat ehdottavat lisäksi, että lääkehoidon arvioinnista saisi Kela-korvauksen, koska jo yhdenkin turhan lääkkeen lopettaminen voi säästää yhteiskunnan ja potilaan lääkemenoja jopa sadoilla euroilla vuodessa.

Too Much Medicine -kilpailun taustalla olivat Helsinki Think Company sekä elokuussa Helsingissä järjestettävän kansainvälisen Too Much Medicine -konferenssin järjestäjät.

Lääkehoidon arviointipalvelua tarjoavat apteekit löytyvät Apteekkariliiton nettisivulta.