Uutinen

Lääkäripula on tuttu ilmiö Vaasassa ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla

12.01.2016 | 13:52

Teksti : ANNE KYTÖLÄ

Lääkäreiden saantia vaikeuttaa muun muassa alueen kaksikielisyys.

Vähänkyrön vastaava terveyskeskuslääkäri Erja Melos myöntää, että vähäkyröläisillä on ollut vaikeuksia saada lääkäriaikoja, koska terveyskeskuksen kolmesta virasta oli yhdessä vaiheessa täytettynä vain yksi.

– Nyt kaikki virat ovat täytettyinä, mutta perhevapaiden takia meillä on käytännössä käytettävissä kahden täyttä työpäivää tekevän lääkärin kapasiteetti. Joulun jälkeen tilanne mahdollisesti vielä paranee hieman, Melos kertoo.

Vähänkyrön terveyskeskus on pystynyt pahimman lääkäripulan aikanakin antamaan potilaille kiireetöntä hoitoa vaativat lääkärinajat lakisääteisen kolmen kuukauden sisällä.

– Tällä hetkellä ajan saa vajaan kuuden viikon päähän, kertoo Leena Kettunen, Vaasan kaupungin avoterveydenhuollon ylilääkäri.

Kettusen mukaan Vähänkyrön-kaupunginosan noin 4 800 asukasta saavat lääkäripalveluja itse asiassa hieman helpommin kuin muut vaasalaiset.

Kantakaupungin viidessä terveyskeskuksessa vain yhdessä on samankaltainen tilanne kuin Vähässäkyrössä: lääkäripalveluissa on 20 prosentin vajaus.

– Muissa terveyskeskuksissa vaje on 25–32 prosenttia, Leena Kettunen sanoo.

Lääkäripula on tuttu ilmiö Vaasassa ja ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Kettusen mukaan yksi syy lääkäripulaan on sijainti: Vaasa on kaukana yliopistokeskussairaaloista. Tulijoita karsii myös seudun kaksikielisyys.

Vähäkyröläiset pääsevät joulukuussa aivan uusiin tiloihin, kun Vähänkyrön terveyskeskus muuttaa väliaikaisista tiloista – entisestä kunnantalosta – tien toiselle puolelle. Tontilla sijainnut vanha terveyskeskus purettiin kosteusongelmien takia ja tilalle rakennettiin uudisrakennus.