Uutinen

Lääkäriliitto: Hoitajareseptistä tuli tarpeeton

31.05.2018 | 12:05

Teksti : ERJA ELO

Hoitajareseptiin ehdotettu laajennus heikentää Lääkäriliiton mukaan potilaiden kokonaishoidon hallintaa, eikä tuo kustannussäästöjä. Liiton mukaan hoitajareseptejä ei tarvita lainkaan. 

Hoitajareseptin laajentaminen uusiin lääkevalmisteryhmiin vaarantaisi Lääkäriliiton mielestä potilaan hoidon kokonaisuutta ja hämärtäisi hoitovastuuta.

Eduskunnassa olevaa lainsäädäntömuutosta on perusteltu erityisesti sen tuomilla kustannussäästöillä. Lääkäriliitto on säästöistä jyrkästi eri mieltä.

Sairaanhoitajien kouluttaminen tehtävään on Lääkäriliiton mukaan kallista, eikä toimintamallista ole saatu odotettua hyötyä.

Esityksen pohjana oleva terveystaloudellinen arvio on liiton mielestä erittäin tarkoitushakuisesti toteutettu ja antaa täysin virheellisen kuvan toimintamallin taloudellisista vaikutuksista. Liiton mukaan lainsäädäntömuutos päinvastoin lisäisi terveydenhuollon kokonaiskustannuksia.

Lääkäriliitto on myös huolissaan hoitovastuun hämärtymisestä. Lain mukaan potilaan lääketieteellisestä taudinmäärityksestä ja siihen liittyvästä hoidosta päättää laillistettu lääkäri. Sairaanhoitajien koulutus ei anna tähän valmiuksia.

Sairaanhoitajien rajattu lääkkeen määrääminen tuli mahdolliseksi vuonna 2010. Liiton mukaan hoitajareseptistä on tullut tarpeeton terveydenhuollon muutoksen vuoksi.

Reseptien voimassaolo on pidennetty kahteen vuoteen ja moni asia voidaan hoitaa etänä. Myös terveyskeskusten lääkärivaje on helpottunut, joten senkään takia hoitajien reseptinmääräysoikeus ei ole perusteltu.