Uutinen

Lääkäri: Kemiallinen rajoittaminen esiin lääkitysarvioinneilla

13.09.2016 | 13:15

Teksti : VIRPI EKHOLM

Ikäihmisten lääkehoitoa tulisi arvioida säännöllisesti moniammatillisessa tiimissä, osastonlääkäri Anni Karppila sanoo. Se toisi myös kemiallisen rajoittamisen esiin.

Osastonlääkäri Anni Karppila Hyvinkään kotisairaala- ja kotiutusyksikkö Kotitehosta tekee parhaillaan väitöstutkimusta psyykenlääkkeiden käytöstä ikääntyneiden pitkäaikaishoidossa.

Hänen mukaansa psyykenlääkkeitä käytetään joissain tilanteissa kemiallisena rajoitteena, eli niillä pyritään hillitsemään muistisairaiden asukkaiden hankalaa käytöstä tai liikkumista.

– Tällainen lääkkeiden käyttö tulisi tunnistaa ja sille tulisi miettiä vaihtoehtoja. Jos kemiallista rajoitetta käytetään, se tulisi sanoa ääneen, Karppila korostaa.

Hoivakotien lääkehoidot hoitajien vastuulla - asenteet, osaaminen ja jaksaminen vaikuttavat

Karppila näkee, että hoivakotien lääkehoidot ovat pitkälti hoitajien vastuulla. Hoitajat pyörittävät arkea, tuntevat potilaat ja vievät lääkärille viestiä lääkehoitojen onnistumisesta.

– Hoitajien osaaminen, asenteet ja työssä jaksaminen vaikuttavat siihen, millaisia lääkityksiä ikääntyneillä on käytössä.

Karppilan mukaan monia lääkkeitä käyttävien ikäihmisten lääkehoitoa tulisi arvioida säännöllisesti. Tämä olisi hyvä tehdä moniammatillisessa tiimissä, jossa olisi mukana hoitotyöntekijä ja farmasian ammattilainen.

Myös kemiallinen rajoittaminen saattaisi tulla eri tavoin näkyväksi, kun sitä pohdittaisiin yhdessä.

Sic!-lehti: Kemiallinen rajoittaminen voidaan tunnistaa moniammatillisella lääkityksen arvioinnilla >