Uutinen

KYSin sairaala-alueelle tulossa avoapteekki marraskuussa

16.04.2018 | 12:27

Teksti : ERJA ELO

Ehtiikö Kuopio saada Suomen ensimmäisen sairaalan tiloissa toimivan avoapteekin? Vastaavia hankkeita on käynnissä muuallakin.

Kuopion yliopistollisen sairaalan potilaat voivat ehkä jo marraskuussa ostaa sairaalasta lähtiessään heille kotikäyttöön määrätyt reseptilääkkeet sairaalan pääaulaan tulevasta apteekista.

Uusi apteekki palvelee poliklinikoilla käyviä potilaita ja muita yliopistosairaalassa pistäytyviä ihmisiä.

– Potilaiden ei enää tarvitse lähteä etsimään auki olevaa apteekkia kotiutuessaan sairaalasta. Heiltä säästyy aikaa ja rahaa, kun esimerkiksi ylimääräisiä taksimatkoja ei tarvitse tehdä lääkkeiden haun takia, tähdentää apteekkari Jukka Väätäinen.

Sairaalassa sisällä olevat potilaat saavat lääkkeensä edelleen KYSin omasta sairaala-apteekista ja ne lääkkeet kuuluvat osana hoitomaksuun.

KYS remontoi ja vuokraa avoapteekille pääaulansa yhteyteen noin 200 neliön liiketilat. Apteekkari itse vastaa kalustuksesta ja laitteistosta.

Johtajaylilääkäri Jorma Penttinen on tyytyväinen, että KYSin potilaille ja henkilökunnalle pystytään tarjoamaan uusi palvelu, joka helpottaa elämää.

– KYSissä käy vuosittain yli puoli miljoonaa potilasta ja kun omaiset, vierailijat, henkilökunta ja yhteistyökumppanimme lasketaan mukaan, apteekkipalvelut tulevat tarpeeseen ja palvelutasomme nousee, hän pohtii.

Apteekkariliitto suhtautuu myönteisesti

Suomessa ei ole vielä toistaiseksi yhtään sairaalan tiloissa toimivaa avoapteekkia, mutta sellaisia on toivottu ja käytäntö on leviämässä.

Fimea on alkanut edistää apteekkien tuloa sairaaloihin rajaamalla esimerkiksi Tampereella TAYSin sairaala-alueen ja Espoossa Jorvin sairaala-alueen omiksi apteekkialueikseen.

Suomen Apteekkariliitto näkee avoapteekkien tulon sairaaloihin myönteisenä kehityksenä.

Apteekkariliitto on jo aiemmin esittänyt, että sairaaloiden yhteyteen voitaisiin perustaa sivuapteekkeja nykyistä helpommin.

– Apteekkien sijaintia ohjataan, mutta sijaintialueensa sisällä apteekit ovat pyrkineet sijoittumaan sinne, missä asiakkaat apteekkipalveluita eniten käyttävät ja mistä löytyy sopivat liiketilat. Hienoa, että nyt myös sairaaloiden yhteyteen on alettu varata apteekille sopivia tiloja, kertoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Suomessa ainakin viiden sairaalan sisälle on kaavailtu avoapteekkipalveluja.