Uutinen

Kylmä rasittaa diabeetikon terveyttä

07.02.2018 | 09:10

Teksti : ERJA ELO

Kylmä vuodenaika aiheuttaa oireita tyypin 2 diabetesta sairastaville. Diabeetikot kärsivät rytmihäiriöistä ja rintakivusta, mutta myös hengitystieoireet lisääntyvät talvella.

Tiedot käyvät ilmi Oulun yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Keski-Suomen keskussairaalan yhteistyössä tekemästä laajasta väestötutkimuksesta.

Tutkimukseen osallistui yli 5 000 iältään 45-74 vuotiasta suomalaista, joilta kysyttiin kylmässä ilmeneviä oireita.

Osallistujien sokeriaineenvaihdunta mitattiin tai heillä oli lääkärin toteama tyypin 2 diabetes. Tutkimus osoitti, että diabetesta sairastavat oireilivat kylmässä selvästi terveitä enemmän.

Sydänoireiden lisäksi diabeetikot kärsivät hengitystieoireista, joita olivat hengityksen vaikeutuminen, yskä, vinkuminen ja limaneritys. Oireet lisääntyivät sokeriaineenvaihdunnan häiriön pahenemisen myötä.

Oireilu voi johtua diabetekseen liittyvistä muuntuneista hermoston, sydämen, verenkierron sekä aineenvaihdunnan toiminnoista, jolloin kylmään liittyvät tavanomaiset kehon fysiologiset vasteet voivat olla diabeetikoille haitallisia.

Maailmanlaajuiset väestötutkimukset ovat vahvistaneet, että diabetesta sairastavat kokevat enemmän terveyshaittoja sekä kylmässä että kuumassa ympäristössä.

- Tämä näkyy lisääntyneinä lääkärissäkäynteinä ja jopa kuolleisuutena, kertoo dosentti Tiina Ikäheimo Oulun yliopiston Ympäristöterveyden ja keuhkosairauksien tutkimuskeskuksesta.

Tarkkoja syitä diabeetikkojen kokemille terveyshaitoille ei kuitenkaan vielä tunneta.

Uusi tutkimus lämpötilojen terveyshaitoista

Oulun yliopistossa aiotaan jatkaa aiheen tutkimista. Tutkimus toteutetaan ensi syksyn ja talven aikana yhteistyössä Oulun yliopistosairaalan kardiologian ja endokrinologian yksiköiden, Työterveyslaitoksen ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa.

- Tutkimuksessa tyypin 2 diabetesta sairastavia tullaan altistamaan sekä kylmälle että kuumalle ympäristölle. Tavoitteena on luoda kontrolloidut laboratorio-olosuhteet, jossa kehon lämmöntuotto tai vastaavasti lämmönhukka lisääntyy ympäristön lämpötilan mukaan, Ikäheimo kertoo.

Tutkittavista on tarkoitus mitata useita erilaisia sydämen ja verenkierron sekä hermoston ja aineenvaihdunnan vasteita.

- Väestötutkimusten ja kokeellisten tutkimusten avulla opimme ymmärtämään, miksi tyypin 2 diabetesta sairastavat ovat herkkiä ympäristölämpötiloille.

Tutkimustieto auttaa lääkäreitä ja muita terveydenhuollon toimijoita käytännön potilastyössä, esimerkiksi kun ohjataan potilaita oikeanlaiseen lämpötiloilta suojautumiseen.

Kylmän ja kuuman ympäristön vaikutusten tuntemista voidaan hyödyntää myös kehitettäessä erilaisia sääolojen varoitusjärjestelmiä.

Lisäksi diabetesta sairastavat voivat itse hyötyä lisätiedosta sairautensa omahoidossa, mikä voi osaltaan parantaa heidän toimintakykyään sekä vähentää kylmästä tai kuumasta aiheutuvia terveyshaittoja ja kustannuksia.