Uutinen

Kuopion apteekit valmiina auttamaan lääkehoitojen arvioinneissa

05.02.2016 | 09:00

Teksti : INKERI HALONEN

Kuopion apteekit ovat kiinnostuneita tarjoamaan lääkehoidon arviointipalveluja nykyistä laajemmin, jos palvelusetelimalli otetaan käyttöön.

Kuopion apteekit ovat kiinnostuneita tarjoamaan lääkehoidon arviointipalveluja nykyistä laajemmin, jos palvelusetelimalli otetaan käyttöön.

Ehdotus palvelusetelimallista nousi esiin Kuopion saatua viime vuonna hyviä kokemuksia julkisen ja yksityisen palveluntuottajan yhteistyönä tehdyistä noin 700 lääkehoidon arvioinnista.

Farmaseuttisen osuuden arvioinnista teki LHKA-erityiskoulutettu proviisori Jonna-Carita Kanninen oman yrityksensä kautta.

Kuopio toivoo nyt, että palveluiden tuottajakenttä laajenisi. Apteekeille toive on mieluinen.

– Apteekin rooli lääkehoidon arvioinneissa on erittäin tärkeä, ja palvelusetelikäytäntö toisi hyvin esiin apteekkien asiantuntijaosaamisen, apteekkari Petra Vidgrén Niiralan apteekista toteaa.

Vidgrén uskoo, että palveluseteli myös lisäisi kysyntää paljon.

Niiralan apteekki tarjoaa lääkehoidon arviointia ja lääkityksen tarkistusta muun muassa palvelutaloille osana palvelupakettia. Muuten palveluiden kysyntä on vähäistä.

– Maksaminen näyttää olevan se kynnys, Vidgrén sanoo.

Samanlaisia ajatuksia ja kokemuksia on alueen muillakin apteekeilla. Esimerkiksi Puijonlaakson apteekin apteekkari Ulla Lammi näkisi ehdottomasti apteekit lääkehoidon arviointipalveluiden tarjoajina.

– Meillä jo peruskoulutus mahdollistaa sen, että lääkitys on luontevaa ottaa keskusteluun apteekissa. Lisäksi apteekeissa on arviointeihin erikoiskoulutettuja ihmisiä, joita olisi hyödyllistä työllistää, Lammi toteaa.

Puijonlaakson apteekki tarjoaa tällä hetkellä lääkehoidon arviointia ja lääkityksen tarkistuspalvelua.

– Omaiset niistä lähinnä kyselevät silloin, kun hoidettavan omaisen lääkityksen hallitseminen on osoittautunut heille hankalaksi, Lammi kertoo.

Tilat ja yhteistyölääkärin puute voivat rajoittaa palvelun tarjoamista

Myös Kuopion Männistön apteekissa ollaan valmiita laajentamaan nykyistä palvelutarjontaa.

– Ilmaista palvelua ei voida kuitenkaan kehittää, vaan palvelusta tulisi saada järkevä korvaus, Männistön apteekin apteekkari Jukka Koistinen toteaa.

Kuopion Päivärannan apteekin apteekkari Harri Rehnberg muistuttaa, ettei kaikilla apteekeilla ole varmasti koskaan palvelun tarjoamiseen vaadittavia resursseja.

– Kyse voi olla henkilökunnan tai sopivien tilojen puutteesta. Toisinaan myös LHKA-palveluun tarvittavan vastuulääkärin saaminen mukaan voi olla haastavaa. Lisäksi on tärkeää, että palvelusetelillä ostettavan palvelun laatu ja taso vakioidaan.

Kuopion Uudessa apteekissa palvelun tarjonta ei jää tiloista kiinni – tilaa palveluille ja esimerkiksi Apteekin Terveyspisteelle tuli muuton jälkeen runsaasti.

– Alustavien keskustelujen mukaan kaupunki saattaisi olla kiinnostunut Terveyspiste-toiminnasta. Samalla tarjoamme myös muita apteekin farmaseuttisen henkilöstön asiantuntijapalveluita, kun meillä on rauhallinen tila niitä varten, apteekkari Paula Saarinen kertoo.