Uutinen

Komissio ei hyväksynyt YA:n verovapautta

13.11.2009 | 11:26

Yliopiston Apteekki (YA) menettää verovapautensa. Apteekkimaksukäytäntöä koskeva selvittely jatkuu komissiossa.

Helsingin yliopiston apteekki (YA) menettää verovapautensa, kun yliopistojen verotusta uudistetaan.

Valtiovarainministeriön vero-osasto esitti viime kesänä, että Helsingin yliopistoa koskeva tuloverovapaus poistettaisiin ja että se olisi jatkossa muiden yliopistojen tavoin verovelvollinen tulo-, varainsiirto- ja kiinteistöverotuksessa. Ainoa poikkeus olisi ollut Helsingin yliopiston harjoittama apteekkitoiminta, joka olisi säilynyt tuloverosta vapaana.

Tällaista poikkeusta ei voitu kuitenkaan säätää ilman EU-komission hyväksyntää, koska verovapaus saattaa vääristää kilpailua ja olla EU:n perustamissopimuksen vastaista kiellettyä valtiontukea.

– Neuvotteluissa komission kanssa kävi ilmi, ettei se olisi hyväksynyt verovapautta, hallitusneuvos Tarja Jääskeläinen valtiovarainministeriöstä kertoo.

Komission syynissä on vielä Yliopiston apteekin apteekkimaksu, jonka se maksaa omistajalleen Helsingin yliopistolle eikä valtiolle kuten muut apteekit.

Yliopiston Apteekin kokonaisliikevaihto oli viime vuonna liki 293 miljoonaa euroa. YA on tähän saakka maksanut veroja ja apteekkimaksua vastaavan summan omistajalleen, Helsingin yliopistolle. Yliopiston tulonmenetys kompensoidaan 5,5 miljoonan euron vuotuisella avustuksella valtion budjetista. (EK)

Aiheesta lisää >