Uutinen

Keski-Pohjanmaan Soite: Toivomme apteekeilta yhteistyöehdotuksia

21.02.2017 | 10:00

Teksti : INKERI HALONEN

Suuren organisaatiomuutoksen kynnyksellä yhteistyötä apteekkien kanssa ei juuri ole ehditty tehdä, kertoo Soiten toimitusjohtaja Ilkka Luoma.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite aloitti toimintansa tämän vuoden alussa.

Suuren organisaatiomuutoksen kynnyksellä yhteistyötä apteekkien kanssa ei juuri ole ehditty tehdä, kertoo Soiten toimitusjohtaja Ilkka Luoma.

– Yhteistyömahdollisuuksia avohuollon apteekkien kanssa ei ole vielä syvällisesti ehditty kartoittaa, mutta haluamme kehittää palveluita yhteistyössä yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, mukaan lukien avohuollon apteekit.

Luoma toivookin apteekeilta konkreettisia yhteistyöehdotuksia ja avauksia avopalveluiden kehittämistyön tueksi.

Apteekit: Haluamme päästä mukaan valmistelutyöhön

Apteekit toivovat pääsevänsä mukaan jo valmisteluvaiheeseen lääkejakelusta ja lääkeneuvonnasta vastaavana tahona.

– Näin pystyisimme esimerkiksi sovittamaan erikoissairaanhoidosta kotiutuvien ja perusterveydenhoitoon siirtyvien potilaiden lääkitykset tauotta, apteekkari Elina Hakkarainen Kälviän apteekista sanoo.

Apteekit kaipaavatkin itselleen julkista vahvistusta lääkeasioiden asiantuntijan roolissa terveydenhuollossa ja esimerkiksi lääkitysten arvioinneista olisi hyvä sopia selvästi.

Halua ja kykyä toimia myös terveydenhuollon ensikontaktina on paljon.

– Lääkärin tai sairaanhoitajan sijaisroolia me emme halua. Sen sijaan voimme toimia ensimmäisenä kontaktina terveydenhuoltoon, neuvoa ja ohjata asiakkaita lääkeasioissa sekä sairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon liittyvissä asioissa, apteekkari Tarja Siirilä-Syrjä Kokkolan Kallentorin apteekista sanoo.

Kokkolassa apteekin laajempaan rooliin jo totuttu, sillä muun muassa Kallentorin, Kauppatorin ja Kokkolan Keskusapteekissa työskentelee hoitajia. Keskusapteekissa terveydenhoitaja on myös pistänyt asiakkaan ostamat rokotteet jo kymmenen vuoden ajan.

Epävarmuus tulevasta vaikeuttaa kehittämistyötä

Apteekkien roolin kehittämistyötä häiritsevät vielä soten keskeneräisyys ja myös epävarmuus tulevaisuudesta, Elina Hakkarainen kertoo.

– Osissa sote-alueita on vallalla uskomus, että Kela lakkautetaan ja apteekkitoiminta vapautetaan.

Hakkarainen pitää ajatusta järjettömänä.

– Kelalla on kattava ja toimiva organisaatio, samoin apteekkipalvelut ovat kattavia koko maassa. Kannattaako näitä toimivia verkostoja heittää nyt roskakoppaan vain, jotta saadaan ulkomaiset toimijat kilpailemaan palveluiden tarjoamisesta?

HYVÄ TEKEMISEN MEININKI. Kokkolan Keskusapteekki on palkittu Vuoden opetusapteekkina 2013 ja Oppiva työyhteisö -palkinnolla 2016.


Keski-Pohjanmaa

Asukkaita                                        78 000
Hyvinvointipalvelukeskuksia       5
Soite-asemia                                   8
Keskussairaaloita                           1
Apteekkeja                                      21

Mitä tapahtuu juuri nyt? Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite aloitti toimintansa 1.1.2017.