Uutinen

Kemikaaliasiantuntija neuvoo - miten suojata ihoa ympäristöä vahingoittamatta?

02.07.2018 | 10:00

Teksti : INKERI MERILUOTO

Monet kemialliset UV-filtterit häiritsevät ihmisten ja eläinten hormonitoimintaa, ja osa hajusteista on herkistäviä ja myös ympäristölle haitallisia.

Maailman vesistöihin päätyy joka vuosi noin parikymmentä tonnia aurinkorasvaa, ja osa aineista vahingoittaa vesistöjä vakavasti.

Mitä pitäisi ottaa huomioon, jos haluaa suojautua auringolta ympäristöystävällisesti?

Kysyimme asiaa Joutsenmerkin kemikaaliasiantuntija Terhi Uusitalolta.

Uusitalon mukaan ympäristön ja ihon kannalta paras vaihtoehto on suojautua auringolta varjon ja vaatteiden avulla – mutta valitettavasti se ei ole aina mahdollista.

Uusitalon mukaan monet kemialliset UV-filtterit häiritsevät ihmisten ja eläinten hormonitoimintaa, ja osa hajusteista on herkistäviä ja myös ympäristölle haitallisia.

Haitallisista filttereistä Uusitalo mainitsee muun muassa seuraavat: homosalate, ethylhexyl methoxycinnamate, 4-methylbenzylidene camphor, benzophenone-3.

Fysikaalisista filttereistä taas sinkkioksidi luokittuu ympäristölle vaaralliseksi pahimmalla vaaraluokalla.

– Ekotox-kokeiden perusteella aine määritellään vesieliöille erittäin myrkylliseksi, jos se tappaa puolet koe-eliöistä (vesikirppu, levä tai kala) kun sitä on vedessä 1 mg/l. Sinkkioksidille tuo raja-arvo on reilusti alle. Sillä on myös ekotox-kokeiden mukaan pitkäaikaisia vaikutuksia eliöihin, esim. lisääntymiskykyyn, Uusitalo toteaa.

Uusitalo ei pidä mitään sinkkioksidia sisältävää tuotetta turvallisena vesieliöille.

– Jos joku muu tuote sisältäisi sinkkioksidia niin paljon kuin aurinkovoiteissa sitä pitää olla, tulisi purkin kylkeen laittaa varoitustekstit. Kosmetiikkaa vain ei tarvitse luokitella eikä kosmetiikka-asetus huomioi ympäristönäkökohtia, Uusitalo toteaa.

Fysikaalisista filttereistä Uusitalo pitää parhaimpana titaanidioksidia.

Aurinkosuojatuotteet saattavat aiheuttaa allergiaoireita - mutta ehkäisevät monia sairauksia

Aurinkosuojatuotteet aiheuttavat monille myös allergiaoireita. Allerginen reaktio voi johtua voidepohjan ainesosista, kuten hajusteista tai säilöntäaineista, ja suotimista.

Yleisin laajasti käytössä oleva, monia allergisoiva aurinkovoiteiden ainesosa on oktokryleeni.

Hajusteista puolestaa linalool että limonene voivat olla herkistäviä hajusteita, mutta linalool ei ole ympäristölle haitallinen, Uusitalo kertoo.

Toisaalta laajakirjoiset ja suojakertoimiltaan tarpeeksi vahvat aurinkovoiteet ehkäisevät ihosyöpää ja valovanhenemista.

Laajakirjoinen aurinkovoide estää lisäksi erinäisten auringonvalon provosoimien ihotautien, kuten valoihottuman ja ihon punahukan ilmaantumista.