Uutinen

Kelain apteekissa helpottaa lääkärin työtä

11.08.2017 | 10:30

Teksti : INKERI HALONEN

Ainakin Tampereella ja Paltamossa lääkäri voi määrätä sähköisen reseptin apteekissa asioidessaan.

Tampereen Apteekkimaailma ja Paltamon apteekki ovat järjestäneet lääkäreille mahdollisuuden kirjoittaa sähköisiä lääkemääräyksiä apteekissa asioidessaan.

Paltamon apteekissa Kelain-valmius on järjestetty omaan pieneen äänieristettyyn tilaan, jossa toimii myös Kainuun soten ideoima etäpalvelupiste.

Tampereen Apteekkimaailmassa lääkäri pääsee tarvittaessa kirjoittamaan lääkemääräyksen yhteen reseptintoimituspisteeseen.

– Kun lääkäri kysyy reseptitiskissä mahdollisuutta lääkemääräyksen antoon, voimme ohjata hänet suoraan oikealle koneelle. Riittää, että hänellä on varmennekortti mukanaan ja että hän on rekisteröitynyt Kelaimen käyttäjäksi, niin lääkemääräyksen teko onnistuu, apteekkari Jaana Tillanen Tampereen Apteekkimaailmasta kertoo.

Palvelu on helppo ottaa käyttöön

Apteekkimaailmassa käy viikoittain lääkäreitä kysymässä mahdollisuutta lääkemääräyksen antoon. Kelain-valmiuden järjestäminen on selkeyttänyt ja helpottanut apteekin työtä.

Myös lääkärit ovat olleet tyytyväisiä.

– Osa lääkäreistä on ollut selkeän helpottuneita palvelusta, etenkin, kun kirjoittavat reseptiä muille kuin itselleen. Ehkä he haluavat pitää tämän tehtävän itsellään eikä ulkoistaa sitä apteekille. Heille voi olla myös nykyisin kiusallista antaa puhelinmääräystä, kun apteekki kyselee paikkakuntaa ja syytä, Tillanen pohtii.

Palvelun järjestäminen oli apteekille helppoa, sillä Kelain toimii selaimessa, ja kortinlukijoita apteekista löytyy useita.

Apteekkimaailman farmaseutti Heikki Turunen on auttanut Kelaimen käyttöönotossa muutamia tuttuja lääkäreitä, joten sekin helpotti työtä.

– Jos apteekissa käy lääkäreitä kyselemässä reseptinkirjoitusmahdollisuutta, niin kyllä tämmöinen palvelu ehdottomasti kannattaa tarjota, Turunen kannustaa.

Huolehdi tietoturvasta!

Paltamon apteekin proviisori Jyri Saastamoinen vahvistaa palvelun perustamisen helppouden.

– Pitäisin kuitenkin itse tärkeänä, että palvelua varten on käytössä oma internetyhteys, joka on erillään apteekin omasta verkosta. Meillä yhteys on lisäksi ohjelmoitu niin, että se automaattisesti tyhjentää välimuistin, joten palvelu on varmasti tietoturvallinen.

Tähän mennessä yli 13 000 lääkäriä tai hammaslääkäriä on jo ottanut Kelaimen käyttöön ja laatinut sen avulla yli 185 000 reseptiä. Palvelu on ollut käytössä noin kymmenen kuukautta.