Uutinen

Kela haluaa turvata lääkkeiden saannin toimeentulotuen asiakkaille

01.02.2017 | 12:46

Teksti : ERJA ELO

Toimeentulotuen asiakkaat voivat saada sähköisen maksusitoumuksen lääkkeisiin. Asiakkailla, jotka eivät saa sähköistä maksusitoumusta liian suurten tulojensa vuoksi, on ollut vaikeuksia hankkia tarvitsemiaan lääkkeitä.

Kela on nyt sopinut uusista toimintatavoista, jotta kiireelliset tilanteet saadaan hoidettua.

Valtaosa kielteisistä toimeentulotuen päätöksistä johtuu liian suurista tuloista. Toimeentulotukihakemus joudutaan hylkäämään, jos tuloja ja varoja on enemmän kuin hyväksyttäviä menoja.

Yleisin menettely tällaisessa tilanteessa on se, että asiakas ostaa lääkkeet ensin itse ja toimittaa ostoksista kuitit Kelaan.

Jos lääke on maksanut esimerkiksi 200 euroa ja asiakkaalla on ollut 20 euroa tuloylijäämää, Kela maksaa asiakkaalle jälkikäteen niiden erotuksen eli 180 euroa.

– Asiakkaalla ei kuitenkaan välttämättä ole varaa maksaa satojen eurojen lääkkeitä ensin itse. Tilanne on tällöin vaikea sekä asiakkaalle että Kelalle, toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Tomi Ståhl kertoo.

Kela tekee parhaansa, jotta toimeentulotukeen oikeutetut asiakkaat saavat tarvitsemansa lääkkeet. Tilannetta on pyritty ratkomaan tiiviissä yhteistyössä kuntien sosiaalitoimen kanssa.

– Olemme nyt sopineet uudesta toimintatavasta, jota voidaan hyödyntää erityisesti kiireellisissä tilanteissa. Väliaikaisratkaisuna asiakkaille voidaan maksaa etukäteen lääkkeen hinnan ja ylijäämän erotus, Ståhl kertoo.

Lisäksi erityisesti sairaalasta kotiuttamiseen ja muihin kiireellisiin tilanteisiin otetaan käyttöön aikaisempaa kevyempi toimintatapa.

Sähköinen maksusitoumus helpottaa arkea

Moni asia on helpottunut, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoidettavaksi.

Suurin osa asiakkaista saa myönteisen toimeentulotukipäätöksen yhteydessä automaattisesti sähköisen maksusitoumuksen lääkkeisiinsä. Maksusitoumuksia on myönnetty jo 167 000. Niillä on tehty 40 000 lääkeostoa.

Apteekit saavat tiedon maksusitoumuksesta sähköisesti, joten asiakas voi asioida missä tahansa apteekissa.

Maksusitoumus näkyy apteekeissa toimeentulotukipäätöksen antamista seuraavana päivänä.

– Myös tietoturvallisuus on parantunut, kun apteekissa ei tarvitse asioida paperisen maksusitoumuksen kanssa, Ståhl selventää.