Uutinen

Kardiologian professori: Tulehduskipulääkkeitä pitäisi myydä vain apteekissa

23.03.2017 | 11:38

Teksti : ELINA AALTONEN

Tuore tanskalaistutkimus osoittaa, että tulehduskipulääkkeiden käyttö altistaa sydämenpysähdykselle.

Tanskalaistutkijat ovat huolissaan siitä, että tulehduskipulääkkeet mielletään harmittomiksi ja turvallisiksi, vaikka niiden käyttöön liittyy vakavia riskejä.

Tanskalaistutkijoiden hiljattain julkaisema tutkimus vahvistaa käsitystä, että tulehduskipulääkkeitä tulee käyttää varoen etenkin sydänpotilailla.

Tutkimuksessa tulehduskipulääkkeiden käytön havaittiin olevan yhteydessä 31 prosenttia suurempaan sydämenpysähdyksen riskiin. Tutkimus julkaistiin European Heart Journalissa.

Tulehduskipulääkkeiden on aiemmin raportoitu mm. lisäävän verenvuotoriskejä ja uusien sydän- ja verisuonitautien todennäköisyyttä.

Artikkelin kirjoittaja, tanskalainen kardiologian professori Gunnar H. Gislason on huolissaan siitä, että tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, mielletään tavallisiksi ja harmittomiksi särkylääkkeiksi.

Hänen mielestään kuluttajille tulee helposti väärä mielikuva lääkkeiden turvallisuudesta, jos niitä voi ostaa ilman rajoituksetta ilman reseptiä tai neuvoja.

Gislason painottaa, että tulehduskipulääkkeitä tulisi käyttää ainoastaan terveydenhuollon ammattilaisen ohjeistuksella.

─ Mielestäni tulehduskipulääkkeitä ei pitäisi myydä marketeissa tai huoltoasemilla, joissa ei ole ammattilaisia neuvomassa lääkkeiden käytöstä, Gislason toteaa.

Tanskalaistutkijat suosittelevat, että ilman reseptiä myytäviä tulehduskipulääkkeitä olisi saatavilla ainoastaan apteekeissa, pieninä pakkauksina ja mietoina vahvuuksina.

Tulehduskipulääkkeiden käyttöä tulisi välttää, jos on sydän- ja verisuonisairauksia tai niiden riskitekijöitä.

Suomessa tulehduskipulääkkeitä myydään ainoastaan apteekeissa.