Uutinen

Kanta-palveluiden ensi vuoden käyttömaksut on vahvistettu

01.11.2017 | 14:22

Teksti : INKERI HALONEN

Apteekeilta perittävä maksu on 0,051 euroa jokaisesta apteekin ja sen sivuapteekkien toimittamasta sähköisestä lääkemääräyksestä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut sähköiseen lääkemääräykseen ja potilastiedon arkistoon liittyvät käyttömaksut vuodelle 2018.

Apteekeilta perittävä maksu on 0,051 euroa jokaisesta apteekin ja sen sivuapteekkien toimittamasta sähköisestä lääkemääräyksestä.

Kunnallisilta terveydenhuollon palvelujen antajilta perittävä maksu on 2,133 euroa kutakin kunnan asukasta kohden.

Yksityisiltä terveydenhuollon palvelujen antajilta perittävä maksu on 0,372 euroa jokaisesta yksityisen terveydenhuollon palvelujen antajan laatimasta sähköisestä lääkemääräyksestä.

Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa 80 000 euron vuosimaksusta, joka peritään valtion ylläpitämiltä terveydenhuollon toimintayksiköiltä.

Apteekkariliitto: Valtion tulisi vastata kustannuksista

Apteekkariliiton mukaan jatkossa tulisi pyrkiä siihen, että valtio kattaa Kanta-palveluiden käyttökustannukset eikä käyttömaksuja peritä toimijoilta.

– Tämä muutos on toteutettava viimeistään maakuntauudistuksen yhteydessä, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler sanoo.

Sandlerin mukaan käyttömaksujen periminen toimijoilta lisää välillisesti terveyspalveluita tarvitsevien kansalaisten maksutaakkaa.

– Yksityiset terveyspalveluiden tuottajat siirtävät maksut suoraan asiakkaille. Apteekki ei peri vastaavaa maksua asiakkailta, hän huomauttaa.

Maksu peritään vain toteutuneesta käytöstä

Toimijoilta perittävillä maksuilla katetaan Kansaneläkelaitoksen toteuttamista Kanta-palveluista aiheutuvat käyttökustannukset sekä Väestörekisterikeskuksen tuottamat varmennepalvelut.

Kanta-palveluihin sisältyvät sähköisen lääkemääräyksen palvelut, potilastietojen valtakunnallinen sähköinen arkisto, omien tietojen katseluyhteys ja potilaan tiedonhallintapalvelut.

Kustannukset arvioidaan etukäteen ja maksut määräytyvät vuosittain arvion perusteella. Tarkoituksena on, että jokainen käyttäjä maksaa vain toteutuneesta käytöstä. Vuoden 2017 ja 2018 liikaa tai liian vähän perityt käyttömaksut maksetaan tai laskutetaan vuoden 2019 helmikuussa.

Vuoden 2018 kokonaiskustannukset ovat arviolta 18,1 miljoonaa euroa. Tästä apteekkien osuus on 3,05 miljoonaa euroa, julkisen terveydenhuollon 11,7 miljoonaa euroa ja yksityisen terveydenhuollon 3,4 miljoonaa euroa.