Uutinen

K- ja S-ryhmä antavat lääkeostoista luvattomasti bonusta

27.05.2016 | 14:27

Teksti : ERJA ELO

Nikotiinikorvaustuotteet ovat itsehoitolääkkeitä, joten niiden myynnissä ja markkinoinnissa on kauppojenkin noudatettava lääkelakia, STM muistuttaa.

Suomen suurimmat kaupan alan ryhmittymät, K- ja S-ryhmä, antavat nikotiinikorvaustuotteista bonus- ja plussapisteitä.

Sosiaali- ja terveysministeriön mielestä tämä ei ole lääkelain hengen mukaista.

STM:n näkemyksen mukaan lääkeostoista ei saa myöntää alennuksia kaupan keskusliikkeiden kanta-asiakkuuden perusteella, eivätkä lääkeostot saa kerryttää kyseisten järjestelmien bonuskertymää.

– Linjaus koskee yhtäläisin perustein kaikkia lääkkeitä ja kaikkia myyntipisteitä, vahvistaa neuvotteleva virkamies Ulla Närhi sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Nikotiinikorvaustuotteet ovat itsehoitolääkkeitä, joten niiden myynnissä ja markkinoinnissa on noudatettava lääkelakia.

Lääkelain mukaan markkinointi ei saa houkutella väestöä lääkkeiden tarpeettomaan käyttöön.

– Bonuksen myöntäminen ei vaikuta olevan lääkelain hengen mukaista. Bonusjärjestelmät eivät saa tarpeettomasti lisätä lääkkeiden käyttöä, sanoo Närhi.

STM antoi asiasta lausunnon vuonna 2010 sen jälkeen, kun useampi lääkealan toimija oli pyytänyt ministeriön näkemystä kaupan alan keskusliikkeiden kanta-asiakasjärjestelmien suhteesta lääkelainsäädäntöön.

Kauppa rinnastaa lääkkeet ruokaan

Kesko Oyj:n Plussa-konseptista ja asiakaspalvelusta vastaava johtaja Tapio Näveri perustelee käytäntöä asiakkaiden edulla.

– Jotta toimintamalli olisi asiakkaiden kannalta mahdollisimman selkeä, emme ole katsoneet mahdolliseksi rajata yksittäisiä tuotteita tai tuoteryhmiä pisteiden kertymisen ulkopuolelle.

Hän rinnastaa itsehoitolääkkeet mihin tahansa K-ruokakaupoissa myytäviin tuotteisiin, eikä katso bonusten kannustavan lääkkeiden käyttöön.

– Plussapisteiden antaminen ei toimi minkään tuotteen tai tuoteryhmän erityisenä myynninedistäjänä, koska pisteitä kertyy samoilla perusteilla kaikista K-ruokakaupoissa myynnissä olevista tuotteista, Näveri jatkaa.

Apteekkarilehti ei yrityksistä huolimatta saanut asiasta kommentteja S-ryhmästä.

SOK-yhtymän konsernijohtoryhmän jäsen, asiakkuudesta, viestinnästä ja digitaalisista palveluista vastaava johtaja Veli-Pekka Ääri kehotti kysymään asiaa Päivittäistavarakauppa ry:stä.

Päivittäistavarakauppa ry on jo pitkään vaatinut reseptivapaiden itsehoitolääkkeiden myynnin sallimista päivittäistavarakaupoissa.

Valvonta kuuluu kunnille

Suomessa itsehoitolääkkeiden myynti apteekkien ulkopuolella on kielletty. Ainoa poikkeus ovat nikotiinikorvaustuotteet, joiden myynti vapautui helmikuussa 2006 kauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille, myöhemmin myös ravintoloihin.

Nikotiinikorvaustuotteiden kauppamyyntiä ei valvo sosiaali- ja terveysministeriö, vaan siitä vastaavat kunnat, jotka myös päättävät rikkeiden mahdollisista seurauksista.

– Lääkelain mukaan kunnan tulee omasta aloitteestaan ja tehtyjen ilmoitusten perusteella tarkastaa nikotiinivalmisteiden varastointi- ja myyntipaikkoja sekä valvoa nikotiinivalmisteiden myyntiä. Ohjeistusta on antanut esimerkiksi Kuntaliitto, Närhi sanoo.