Uutinen

Joka neljännellä apteekilla lääkkeiden varastotilanne normaali

27.09.2017 | 17:35

Teksti : INKERI HALONEN

PÄIVITETTY 29.9. Eläinlääkkeiden osalta apteekkien varastotilanne on heikompi.

Yli 70 prosenttia apteekeista kärsii yhä vähän normaalia huonommasta lääkkeiden varastotilanteesta Oriolan jakeluongelmien vuoksi.

Tilanne on kuitenkin menossa pikkuhiljaa parempaan suuntaan, sillä joka neljäs (25%) apteekeista sanoo varastotilanteensa olevan ihmisille tarkoitettujen lääkkeiden osalta normaali.

Viime viikon lopulla tehdyssä kyselyssä tilanne oli normaali vain 7 prosentilla vastaajista, ja tuntuvasti normaalia huonompi tuplasti useammalla eli 14 prosentilla vastaajista.

Nyt tuntuvasti normaalia huonompi tilanne on enää kolmella prosentilla apteekeista.

Tiedot käyvät ilmi Apteekkariliiton jäsenilleen tiistain (26.9.) ja keskiviikon (27.9.) aikana tekemästä kyselystä.

Oriolan vaikeudet vaikuttavat kuitenkin yhä merkittävästi apteekkien toimintaan ja asiakaspalvuun, sillä apteekeissa on pulaa edelleen muista kuin lääkkeellisistä tuotteista.

- Lisäksi apteekeissa tehdään edelleen valtavasti töitä laskutuksen ja varaston selvittämiseksi, tämän sotkun selvittämisessä on todella kova työ, Apteekkariliiton puheenjohtaja, apteekkari Marja Ritala sanoo.

Apteekkariliitto selvittää apteekkien varastotilannetta muiden kuin lääkkeiden osalta ensi viikon alussa.

Eläinlääkkeidenvarastotilanne huonompi

Apteekkariliitto kartoitti kyselyssä myös apteekkien varastotilannetta eläinlääkkeiden suhteen.

Eläinlääkäriliitto ja Evira ovat ilmaisseet huolensa eläinlääkkeiden jakeluongelmien vuoksi, sillä eläinten lääkkeitä ole saatu riittävästi apteekkeihin, pieneläinklinikoille ja tuotantotiloille.

Kyselyn mukaan eläinlääkkeiden osalta apteekkien varastotilanne on normaali vajaalla kolmanneksella apteekeista (29%).

Yli puolella (56%) tilanne eläimille tarkoitettujen lääkkeiden osalta on vähän normaalia huonompi, ja tuntuvasti huonompi tilanne on 16 prosentilla apteekkeja.

Orionillta lisää lääkkeitä Tamron jakeluun

Tamro ja Orion ilmoittivat tänään jatkavansa Suomen lääkehuollon turvaamista.

Tamron tilapäisessä jakelussa olevien kriittisten ja potilaiden kannalta tärkeiden Orionin lääkkeiden valikoima laajenee nyt 34 uudella valmisteella, ja kattaa tämän jälkeen 100 tuotetta.


PÄIVITETTY 29.9. Uutiseen lisätty tieto siitä, että Oriolan vaikeudet vaikuttavat yhä apteekkien asiakaspalveluun, sillä pulaa on edelleen muista kuin lääkkeellisistä tuotteista. Apteekkariliitto kartoittaa apteekkien varastotilannetta ei-lääkkeellisten tuotteiden osalta ensi viikon alussa.