Uutinen

Influenssarokotuksista jo toinen kirjallinen kysymys

22.11.2017 | 12:10

Teksti : INKERI HALONEN

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kysyy, onko hallitus valmis harkitsemaan influenssarokotteen säätämistä reseptivapaaksi.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien influenssarokotteiden reseptivapautta.

Hän pyytää asianomaista ministeriä vastaamaan, onko hallitus valmis harkitsemaan influenssarokotteen säätämistä reseptivapaaksi, jotta lääkärien arvokasta työaikaa säästetään rutiinitehtävistä.

Räsänen toteaa kysymyksessään, että mikäli influenssarokotteet olisivat reseptivapaita, säästettäisiin merkittävästi lääkärien työaikaa, jota nyt kuluu rutiinitehtäviin.

Räsäsen mielestä influenssarokotteen hankintaan liittyvässä terveysneuvonnassa riittää hyvin apteekkien koulutetun henkilöstön osaaminen.

– Farmaseutti voisi epäselvissä tapauksissa neuvoa asiakkaan lääkärin vastaanotolle, Räsänen toteaa kysymyksessään.

Jo toinen kysymys rokotteista tämän syksyn aikana

Räsänen on jo toinen kansanedustaja, joka on jättänyt tämän syksyn aikana kirjallisen kysymyksen koskien influenssarokotteita.

Kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi jätti marraskuun alussa kirjallisen kysymyksen koskien influenssarokotteiden reseptivapautta ja apteekkirokotuksia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko vastasi Rehn-Kiven kysymykseen todeten, että lääkevalmisteen myyntiluvan haltija voi hakea muutosta valmisteensa myyntiluvan ehtoihin, mutta että rokotteiden myyntiluvan haltijat eivät toistaiseksi ole Suomessa hakeneet Fimealta lupaa kausi-influenssarokotteiden vapauttamisesta lääkemääräyksestä.

Saarikko toteaa vastauksessaan myös, että sosiaali- ja terveysministeriössä selvitetään eri keinoja rokotteiden saannin helpottamiseksi ja valtakunnallisen rokotuskattavuuden parantamiseksi osana sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmän uudistamista.