Emilyn pelastaneet CAR-T-hoidot on nyt aloitettu myös Suomessa Lue lisää »

Pelko, häpeä ja epävarma testitulos ovat vaarallinen yhdistelmä. Lue lisää »

Lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettu rauhoittava lääke oli määrätty yli kymmenen vuotta ... Lue lisää »

Itä-Helsingissä sijaitseva Kontulankaaren apteekki alkoi tarjota sairaanhoitajan palvel... Lue lisää »

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus kampanjoi tällä viikolla lääkkeiden turvall... Lue lisää »

Ihosairauksiin apua suomalaista marjoista – polyfenolit kiinnostavat Japanissakin

kosmetiikka   21.12.2017 09:23  ERJA ELO

,

VTT on kehittänyt menetelmän, jolla mehunjalostuksen sivutuotteena syntyvistä puristekakuista saadaan raaka-ainetta kosmetiikkateollisuuden käyttöön.

Kansainvälinen kosmetiikkateollisuus on kiinnostunut polyfenoleista, joita on runsaasti kylmän pohjolan marjakasveissa. Polyfenoleista voi olla apua moniin ihosairauksiin.

Mehunvalmistuksessa syntyy joka vuosi kymmeniä tuhansia kiloja puristekakkuja, joita kannattaisi hyödyntää nykyistä paremmin kosmetiikassa.

Puristekakut sisältävät useita ihon kannalta hyödyllisiä yhdisteitä, kuten polyfenoleita, jotka tunnetaan antimikrobisista ja antioksidatiivisista ominaisuuksistaan.

Tällä hetkellä puristekakuista uutetaan vain siemenöljy, vaikka myös siementen kuoriosa kannattasi ottaa talteen.

– Marjojen siementen kuorissa on runsaasti antimikrobisia yhdisteitä, joilla voidaan tukea terveen ihon luonnollista mikrobitasapainoa. Antimikrobiset yhdisteet hillitsevät ihon haittamikrobien kasvua, kertoo VTT:n johtava tutkija Riitta Puupponen-Pimiä.

VTT on patentoinut siementen hiontamenetelmän ja aktiiviaineiden hellävaraisen uuttomenetelmän, jonka lopputuotteena saadaan vaalea, puuterimainen ja vesiliukoinen jauhe. Hionnan jälkeen siemenistä voidaan vielä ottaa talteen siemenöljy.

– Kehittämäämme teknologiaa ei ole vielä hyödynnetty kosmetiikassa, mutta kiinnostusta on ollut hyvin paljon ulkomaita myöten, Puupponen-Pimiä sanoo.

VTT:n tavoitteena on, että marjansiemenistä valmistettua jauhetta valmistettaisiin Suomessa ja että sitä myytäisiin jo lähitulevaisuudessa. VTT on aloittanut keskustelut mahdollisen tuottajan kanssa.

Ihosairauksien taustalla mikrobiston epätasapaino

VTT on tutkinut suomalaisten marjojen antimikrobisia yhdisteitä lähes 20 vuotta. Aluksi tutkijoita kiinnosti marjojen sisältämien polyfenolien vaikutus ruoansulatuskanavan mikrobistoon, mutta kymmenen vuotta sitten mukaan tuli kosmetiikkateollisuus.

VTT on tehnyt yhteistyötä suomalaisen Lumenen kanssa jo vuosien ajan.

Muu kosmetiikkateollisuus on Puupponen-Pimiän mukaan vasta hiljattain ymmärtänyt, että ihon mikrobistolla on hyvin suuri vaikutus ihon ulkonäköön ja terveyteen.

– Ihmisen iholla on noin miljardi mikrobia neliösenttimetriä kohden ja monen ihosairauden, kuten aknen, taustalla on mikrobiston epätasapaino. Marjojen polyfenoleista saattaisi olla apua erilaisten iho-ongelmien hoidossa, hän jatkaa.

Kiinnostus luonnonkosmetiikkaan johtuu osittain myös siitä, että kosmetiikkateollisuus käyttää synteettisiä säilöntäaineita, joille moni on herkistynyt. Allergisoivien säilöntäaineiden käyttöä saatetaan tulevaisuudessa rajoittaa tai jopa kieltää.

Teollisuudessa on suuri tarve korvata synteettisiä säilöntäaineita mielellään luonnosta peräisin olevilla yhdisteillä.

Arktinen ympäristö stressaa marjakasveja

VTT on osoittanut julkaisemissaan tieteellisissä artikkeleissa, että suomalaisilla luonnonmarjoilla on runsaasti antimikrobisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia, ja ne ovat voimakkaita antioksidantteja.

Syynä ovat ankarat arktiset kasvuolosuhteet ja intensiivinen kasvukausi, jotka aiheuttavat marjakasveille stressireaktion. Ne alkavat syntetisoida polyfenoleita puolustusyhdisteiksi, jotka suojaavat tuholaisilta, homeilta ja UV-säteilyltä.

Marjojen polyfenolit auttavat kosmetiikka säilymään käyttökelpoisena ja suomalaisissa marjoissa on polyfenoleja hyvin korkeina pitoituuksina.

Lakan, mesimarjan ja tyrnin siemenkuoriuutteet estävät haitallisten mikrobien kasvua kaikkein tehokkaimmin

– Suomalaiset marjat ovat supermarjoja ja arvokkaita senkin takia, että niissä ei ole juurikaan saasteita verrattuna esim. eteläeurooppalaisiin marjoihin, Riitta Puupponen-Pimiä sanoo.

Supermarjoille on globaalit markkinat

Hän toivoo, että arvokkaat ja melko harvinaiset suomalaiset marjat hyödynnettäisiin niin, ettei mitään menisi hukkaan. Esimerkiksi elintarviketeollisuudesta jäävien puristekakkujen jatkojalostus pitäisi tapahtua kotimaassa.

Suomen marjavienti on suurelta osin pakastemarjaa, joka jalostetaan muualla.

– Meidän tutkimustemme mukaan suomalaisille marjoille ja niiden ainesosille olisi globaalit markkinat. Tästä voisi tulla ihan varmasti vientiä. Kiinnostus niitä kohtaan on tosi voimakasta eurooppalaisessa kosmetiikkateollisuudessa.

Suomen elintarviketeollisuudessa ylijäävät puristekakut riittävät VTT:n näkemyksen mukaan liiketoiminnan aloittamiseen ja suomalaiseen kosmetiikan tarpeisiin erittäin hyvin.

– Mutta jos lähdetään Japanin, Korean tai Kiinan markkinoille, joissa ollaan tavattoman kiinnostuneita suomalaisista marjoista, silloin kapasiteetti ei riitä. Ihannetilanne olisi, että arvokkaat kotimaiset marjat hyödynnettäisiin Suomessa ja suomalaisessa kosmetiikassa, Puupponen-Pimiä sanoo.

Arkisto


Potilaan omat solut nujertavat syövän
19.10.2018 13:26 VIRPI EKHOLM

   19.10.2018 13:26 VIRPI EKHOLM


Kotitestien kääntöpuoli - häpeä seksitaudista ajaa laittomaan lääkitykseen
19.10.2018 09:42 INKERI MERILUOTO

   19.10.2018 09:42 INKERI MERILUOTO


Unilääkkeen jättäminen rauhoitti yöunet
18.10.2018 09:25 SATU MUHONEN

   18.10.2018 09:25 SATU MUHONEN


Terveyspiste avattu Helsingin Kontulankaaren apteekkiin
16.10.2018 08:54 ERJA ELO

   16.10.2018 08:54 ERJA ELO


Fimea: Laittoman verkkoapteekin myymä lääkeväärennös voi tappaa
15.10.2018 10:12 ERJA ELO

   15.10.2018 10:12 ERJA ELO


Lääkkeiden tukkumarkkinaa jaetaan uusiksi
11.10.2018 09:50 INKERI MERILUOTO

   11.10.2018 09:50 INKERI MERILUOTO


Alma palkittiin mielenterveystyöstä – antoi kasvot Mielinauha-keräykselle
10.10.2018 12:24 ERJA ELO

10.10.2018 12:24 ERJA ELO


Virkamies räppää, muttei lobbaa
09.10.2018 08:10 INKERI MERILUOTO

   09.10.2018 08:10 INKERI MERILUOTO


Apteekin Terveyspiste nyt myös Ryttylässä
08.10.2018 08:55 ERJA ELO

   08.10.2018 08:55 ERJA ELO


Yleiseen antibioottiin käyttörajoituksia
05.10.2018 16:45 OLLI-PEKKA TIAINEN

   05.10.2018 16:45 OLLI-PEKKA TIAINEN