Uutinen

Huoli annosjakelun sote-kilpailutuksista kalvaa myös Pieksämäen apteekkeja

08.05.2017 | 14:02

Pieksämäellä apteekin väestöpohja on yli puolet pienempi kuin Suomessa keskimäärin. Se ei ole estänyt apteekkari Reijo Siloahoa kehittämästä palveluitaan.

Pieksämäen kaupungin alueella toimii kuusi apteekkia – kolme pääapteekkia ja kolme sivuapteekkia.

Tiheä apteekkiverkosto takaa asukkaille hyvät lähiapteekkipalvelut, toteaa Pieksämäen I apteekin apteekkari Reijo Siloaho.

Apteekkien kannalta tilanne voi toisaalta olla haastavakin.

– Laskennallisesti kantaväestöä on apteekkia kohden noin 3100, eli paljon vähemmän kuin Suomessa keskimäärin, 6 700, Siloaho kertoo.

Kilpailun keskellä Siloaho on kehittänyt oman apteekkinsa toimintaa selvästi.

Tarjolla on muun muassa lääkkeiden koneellista ja dosettijakelua niin hoivakodeille kuin yksityisille asiakkaille, lääkehoidon suppeaa arviointia, farmaseuttista koulutusta hoitokodeissa ja yhteistyön koordinointia sekä laboratorio- ja rokotuspalveluita ulkopuolisen kumppanin kanssa toteutettuna.

Huoli sote-alueen kilpailutuksista kalvaa – voisi sulkea monta apteekkia

Apteekki on tehnyt monen vuoden ajan tiivistä yhteistyötä alueen sosiaali- ja terveystoimijoiden kanssa ja toivoo, että sama voisi jatkua myös Etelä-Savon maakunnan sote-alueella jatkossakin.

– Meillä on hyvä paikallisten asioiden tuntemus ja kohdetahojen luottamus. Kehitämme aktiivisesti yhteistyötä ja pidämme palavereita ja koulutustilaisuuksia yhteistyötahojen kanssa. Toivomme, että saamme osallistua paikallisena toimijana alueen asukkaiden ja hoitokotien lääkehuollon toteuttamiseen.

Kuten apteekkarit muualla Suomessa, myös Siloaho on huolissaan mahdollisista, koko sote-alueen kattavista kilpailutuksista.

Erityistä huolta tuo yksityisten apteekkien ja yliopistojen apteekkien erilainen lähtökohta kilpailutuksiin.

– Kilpailuhan ei ole todellista yliopiston apteekkeja suosivan verotus- ja kustannusrakenteen vuoksi, Siloaho korostaa.

Siloaho on laskenut, että mikäli Pieksämäen apteekit menettäisivät alueen annosjakelutyön tiliasiakkuuksineen, se tarkoittaisi työn loppumista useammalta farmaseutilta.

Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että Pieksämäen pienimpiin apteekkeihin kohdistuisi kannattamattomina lopettamisen uhka.

– Se olisi todella suuri harmi ihmisten kannalta, Siloaho toteaa.