Uutinen

Hoidosta poistettiin 15 lääkettä

28.10.2015 | 10:21

Teksti : JOHANNA RÄISÄNEN

Lääkehoidon kokonaisarviointi (LHKA) tehtiin neliraajahalvaantuneelle, kuitenkin yhä  kotonaan asuvalle 78-vuotiaalle miehelle. Hän kärsi lihasjäykkyydestä ja kivuista.

Mies oli usean lääkärin hoidettavana, mutta vaivat eivät helpottuneet lääkitystä lisäämällä.

Miehen käyttämien lääkkeiden määrä oli huomattava, ja niiden käyttö poikkesi ohjeista. Lisäksi lääkelistan ja todellisuudessa käytetyn lääkityksen välillä oli paljon eroja; muun muassa lopetettuja lääkkeitä oli jäänyt käyttöön.

Mies oli itse motivoitunut lääkityksensä arviointiin.

Ratkaisu

Miehen lihaskipuja ja jäykkyyttä hoidettiin kolmella eri lääkeaineella: baklofeenilla, titsanidiinilla ja pregabaliinilla. Kahta näistä oli kahtena eri valmisteena. Lisäksi annokset olivat nousseet. Kotihoidon lääkäri oli päättänyt jo aiemmin puuttua suuriin annoksiin, joita nyt lähdettiin laskemaan hitaasti.

Kivun hoitoon oli käytössä myös tulehduskipulääke ibuprofeeni, josta ei kuitenkaan ollut merkittävää hyötyä, joten se lopetettiin.

Myös kolesterolilääke atorvastatiiini lopetettiin lihasvaivojen ja toisaalta jo pidempään hyvällä tasolla olleiden rasva-arvojen vuoksi. Atorvastatiiini voi aiheuttaa haittavaikutuksena lihasoireita.

Mielialalääke essitalopraamista oli ollut hyötyä. Ikään nähden sen annos oli suositusta suurempi. Lisäksi sen pitoisuutta elimistössä lisäsi vatsansuojalääke omepratsoli, joka tosin oli vain harvoin käytössä. Essitalopraami voi laskea veren natriumpitoisuutta, ja koska miehen natriumarvo oli laskenut, annosta pienennettiin. Omepratsoli lopetettiin kokonaan.

Unen tueksi oli määrätty muutamia vuosia aikaisemmin nukahtamislääke tsopiklonia ja melatoniinia. Molemmat lopetettiin, sillä niistä ei ollut hyötyä ja käyttö oli vähäistä.

Liman vuoksi miehelle oli kertynyt kaksi samantyyppistä yskänärsytystä hillitsevää ja yksi liman rakennetta pilkkova yskänlääke, joka olisi toimiakseen edellyttänyt kuuriluonteista käyttöä. Lääkkeet lopetettiin.

Lisäksi miehellä oli käytössä neljä ummetuslääkettä ja yksi ripulilääke. Ummetuslääkkeistä jätettiin käyttöön parhaiten tehonnut kuituvalmiste, ja muut lopetettiin. Myös ripulilääke lopetettiin.

Kalsiumlisä lopetettiin, koska murtumariski oli pieni. Käyttöön jäi pelkkä D-vitamiini.

Seuranta

Mies sitoutui lääkitysmuutosten toteuttamiseen. Muutosten aikana käytettiin oirepäiväkirjaa. Jäykkyyttä ja kipuoiretta esiintyi muutosten jälkeenkin, mutta asentohoito auttoi niihin. Väsymys sen sijaan vähentyi.

Lääkemäärä väheni huomattavasti. Lääkitysmuutoksilla saatiin poistettua tai vähennettyä merkittävästi suurentuneita haitta- ja yhteisvaikutusriskejä, joita oli useita. Jonkin verran riskejä vielä jäi, mutta niitä aiheuttavien lääkkeiden annokset ovat pienempiä.

***

LÄÄKITYSKORTTI

ENNEN ARVIOTA MUUTOS
SÄÄNNÖLLISESTI ANNOS ANNOS
Lactulos ratiopharm 667 mg/ml Lopetettiin
Pegorion 12 g tauolla
Atorvastatin Orion 20 mg 1 x 1 "
Calcichew-D3 Forte 2 x 1
Lyrica 300 mg + 225 mg  1 + 1 Laskettiin annosta 2 x 225 mg
Cipralex 15 mg  1 x 1 Laskettiin annosta 10 mg
Vi-Siblin 610 mg/g 1,5 x 2 Ei muutosta
Baklofen Mylan 25 mg 1 + 1 + 1 "
Sirdalud Retard 6 mg 1 x 2 "
Urisan 1 x 2 "
Magnesium Multitabs 350 mg 1 x 1 "

D-vitamiini 20 μg

1 x 1 Uusi lääke
TARVITTAESSA
Omeprazol Teva 20 mg  1 x 1 Lopetettiin
Microlax "
Ibumax 400 mg "
Zopinox 7,5 mg "
Circadin 2 mg "
Erdopect 200 mg 1 x 2 "
Codesan Comp "
Tizanidin Teva 2 mg  1–2 x 1–3 Laskettiin annosta 1 x 1
Furesis 40 mg 0,5–1 x 1 Säännöllisesti 1 x 1
Para-Tabs 1 g 1 x 3 Ei muutosta

Lisäksi käytössä oli yli kymmenen valmistetta, jotka eivät olleet lääkelistalla, mutta käytössä ajoittain. Näitä lopetettiin tarpeettomina.

***

Arvion teki proviisori Johanna Räisänen Itä-Savon sairaanhoitopiiristä Savonlinnasta. Arviointi toteutettiin yhdessä lääkärin ja sairaanhoitajan kanssa poikkeuksellisesti ilman potilasta.