Uutinen

Hiv-kotitesti tuli apteekkimyyntiin

27.08.2018 | 15:25

Teksti : ERJA ELO

Kotona tehtävän pikatestin toivotaan madaltavan kynnystä testauttaa itsensä ajoissa.

Joka kymmenes suomalaisista hiv-tartunnan saaneista ei tiedä sairaudestaan. Mitä aiemmin tartunta todetaan, sitä paremmat edellytykset hiviä on hoitaa.

Hiv-säätiön ylläpitämän Hivpointin toiminnanjohtaja Jukka Keronen uskoo kotitestin madaltavan kynnystä testaamiseen.

– Kotitesti tarjoaa uuden helpon mahdollisuuden testata hiv. On tärkeää saada tieto mahdollisesta tartunnasta, jotta lääkitys voidaan aloittaa.

Keronen muistuttaa, että hyvän hoidon ansiosta elämää voi jatkaa tavalliseen tapaan. Lääkehoito myös vähentää uusia tartuntoja, koska hiv-lääkkeet estävät jatkotartunnat.

Pikatesti tehdään ottamalla sormenpäästä verinäyte. Tulos on valmis 15 minuutissa. Positiivinen testitulos on aina varmistettava esimerkiksi terveyskeskuksessa tai Hivpointin toimipisteessä.

Hivpointin neuvova puhelin on käytössä kaikissa testin tekemiseen liittyvissä pulmatilanteissa. Positiivisen tuloksen saanut henkilö saa neuvontapuhelimesta tukea, tietoa ja neuvoja.

Moni tartunta todetaan myöhään

Testin on tuonut Suomen markkinoille Orion Diagnostica, sitä myyvät apteekit ja Hivpointin verkkokauppa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut testin. THL:n tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio toivoo kotitestien aikaistavan uusien tartuntojen toteamista.

– Myöhään todettujen hiv-tartuntojen osuus on Suomessa korkea. Tartuntojen myöhäinen toteaminen lisää jatkotartuntojen määrää sekä heikentää hoidon ennustetta, hän sanoo.

Arvioiden mukaan noin 800 suomalaista ei tiedä tartunnastaan.

Suomessa hiv-tartunnat saadaan pääosin suojaamattoman seksin välityksellä. Hiv-testiin voi hakeutua oman terveysaseman ja työterveyshuollon lisäksi esimerkiksi sukupuolitautien poliklinikoille tai järjestöjen matalan kynnyksen paikkoihin.