Uutinen

Helsinki harkitsee palveluseteliä annosjakeluun

05.10.2018 | 11:18

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Aikalisä ei muuttanut kilpailutuspäätöstä, mutta toimialajohtaja raotti ovea palvelusetelille.

Siun soten palvelusetelipäätös vaikuttaa muidenkin kuntien annosjakeluratkaisuihin. Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunta päätti kuitenkin kilpailuttaa annosjakelun uudestaan vuodenvaihteessa.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan johtajan Juha Jolkkosen mukaan palveluseteli on silti mahdollinen vaihtoehto tulevaisuudessa.

– Meillä on yleisenä periaatteena lisätä nykyisten palveluseteleiden käyttöä sekä arvioida jatkuvasti, missä uusissa palveluissa palveluseteli voitaisiin ottaa käyttöön. Annosjakelu voisi olla tällainen, sanoo Jolkkonen.

Valtuutettu Seija Muurinen (kok) olisi halunnut jo kilpailutuspäätökseen lisäyksen, että lautakunta kehottaa toimialaa selvittämään palvelusetelin käyttöä ja tarjoamaan sitä jatkossa setelin käyttäjiksi soveltuville asiakkaille. Ehdotus kuitenkin hävisi äänin 9-4.

Aiemmin kilpailutusesitys oli jätetty pöydälle juuri Siun soten palvelsetelipäätöksen vuoksi. Jolkkosen mukaan kilpailutusta ei kuitenkaan voida vaihtaa pelkkään palveluseteliin.

– Lain mukaan se ei voi olla ainoa vaihtoehto. Jos joku kieltäytyisi palvelusetelin käyttämisestä, joutuisimme jakamaan lääkkeet itse. Tähän emme halua enää palata, perustelee Jolkkonen.

Helsingillä on tiukat toimitusehdot

Apteekkikentältä on tullut huolestunutta palautetta annosjakelun keskittymisestä ja pitkistä toimitusmatkoista. Kun lääkkeet toimitetaan kerran viikossa, ei esimerkiksi antibioottia saada välttämättä akuuttiin tarpeeseen.

Jos lääkkeitä kuitenkin hankitaan myös paikallisesta apteekista, lääkehoito sirpaloituu.

– Ymmärrän näitä pelkoja, ja ne varmaan ovat jossain toteutuneet. Meillä tällaisia ongelmia ei ole ollut. Palvelu tulee olemaan entistä enemmän alueellisesti kilpailutettua. Palvelu on jaettu 31 alueeseen eli toimintayksikköön. On pyritty siihen, että mahdollisimman moni alueellinen tuottaja voi olla hankinnassa mukana.

Useiden tuottajien lisäksi Helsinki on määritellyt ajat ja laatukriteerit toimituksille. Normaalisti toimituksia on kahdesti viikossa.

¬Erityistapauksissa lääke pitää pystyä toimittamaan kiireellisesti kahden tunnin sisällä toimintayksikköön, kun tilaus tehdään arkisin klo 8–17 ja lauantaisin klo 8–15, sanoo Jolkkonen.

Mikäli palveluseteli tulevaisuudessa otetaan kilpailutetun hankinnan rinnalle, palvelusetelin käyttäjä voi valita annosjakelun miltä tahansa rekisteröityneeltä palveluntarjoajalta.