Uutinen

Helsingin Herttoniemen apteekista Vuoden opetusapteekki

16.11.2018 | 17:00

Teksti : ERJA ELO

Itä-Helsingissä sijaitseva Herttoniemen apteekki palkittiin perjantaina Vuoden opetusapteekkina Farmasian Päivillä Helsingissä.

Farmasian opiskelijat ovat olleet erittäin tyytyväisiä suoritettuaan opintoihinsa kuuluvan työharjoittelun Helsingin Herttoniemen apteekissa.

Opetusapteekkini oli mahtava ja henkilökunta ihana. Harjoittelu oli kokonaisuudessaan erittäin onnistunut, opin tosi paljon. Tämä on sellainen ammatti, ettei ilman harjoittelua oppisi, mitä apteekissa todellisuudessa tapahtuu”, apteekissa harjoitelleet opiskelijat kuvailevat.

Viime vuoden oppilaat antoivat apteekille harjoittelun järjestämisestä keskiarvon 9,7.

Valinta Vuoden opetusapteekiksi oli positiivinen yllätys Herttoniemen apteekille, joka on toiminut opetusapteekkina vuodesta 2012 lähtien.

– Olen iloisesti yllättynyt ja otettu, että oppilaat ovat arvostaneet harjoitteluaan meidän apteekissa. Olen myös ylpeä henkilökunnastani ja kiitollinen opetusproviisorilleni, kertoo apteekkari Ritva Ylänkö.

Ylänkö on mielellään mukana opetusapteekkitoiminnassa. Hänen apteekkinsa on tarjonnut joka vuosi oppilaspaikan neljälle farmasian opiskelijalle Helsingin yliopistosta. Monet ovat jääneet kesäapulaisiksi ja myöhemmin pysyvästi töihin.

– Meillä on ollut hyvä onni rekrytoinneissa. Kaikki oppilaamme ovat olleet hyviä ja innokkaita oppimaan, apteekkari kehuu.

Koko työyhteisö mukana ohjaamisessa

Vuoden opetusapteekin valinnut työryhmä perustelee valintaa sillä, että Herttoniemen apteekissa harjoittelu ja oppilaan perehdyttäminen on toteutettu suunnitelmallisesti. Koko työyhteisöllä on ollut iso rooli oppilaiden ohjaamisessa.

Apteekkiharjoittelu on olennainen osa farmaseutin ja proviisorin opintoja. Yliopisto opettaa teorian, mutta kaksi pitkää harjoittelujaksoa apteekissa varmistavat, että opiskelija hallitsee myös käytännön työt, kuten apteekin rutiinit ja tuotevalikoiman.

Herttoniemen apteekissa oppilaat käyvät läpi kaikkia apteekin työtehtäviä, mutta pääpaino on farmaseuttisessa työssä.

Farmaseutit pitävät oppilaita ”vierihoidossa” niin kauan, kunnes nämä pystyvät itsenäiseen työskentelyyn.

– Meiltä saa kysyä, muu henkilökunta neuvoo ja ohjaa mielellään. Onnistunut harjoittelu on sekä meidän että oppilaan itsensä vastuulla, kertoo opetusproviisori Tuija Tilander-Leppä.

Tunnustus opiskelijapalautteen perusteella

Vuodesta 1992 lähtien jaettu Vuoden Opetusapteekki -tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain apteekille, jossa farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluva harjoittelu on järjestetty esimerkillisellä tavalla.

Palkittava apteekki valitaan opiskelijapalautteen perusteella. Valinnasta päättää koulutusyksikköjen ja apteekkialan järjestöjen edustajista koostuva työryhmä.

Farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluvan, yhteensä puolen vuoden apteekkiharjoittelun, suorittaa apteekeissa vuosittain noin 600 farmasian opiskelijaa.

Katso kuvakooste täältä ->