Uutinen

Hallituksen lääkesäästöt purevat - alkuvuoden lääkemyynti pakkasella

07.07.2017 | 11:05

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Lääkkeiden myynti lääketukuista apteekeille väheni noin prosentilla alkuvuoden aikana, ilmenee Quintiles IMS Finlandin keräämistä tiedoista.

Reseptilääkkeiden myynti tukuista apteekeille väheni tammi-kesäkuussa 1,3 prosenttia viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna. Apteekkariliiton talous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula arvioi, että myynnin lasku johtuu pääosin vuoden alussa voimaan tulleista lääkesäästötoimenpiteistä. Esimerkiksi lääkevaihtoa laajennettiin ja lääkevaihdon niin sanottua hintaputkea kavennettiin.

Reseptillä myytävien rinnakkaistuontilääkkeiden myynti sen sijaan liki tuplaantui. Harjulan mukaan rinnakkaistuontilääkkeiden myynnin rajun kasvun selittää se, että osana lääkesäästötoimenpiteitä ne sisällytettiin vuodenvaihteessa lääkkeiden viitehintajärjestelmään.

– Myös apteekkien liikevaihdot ovat alkuvuonna laskeneet keskimäärin puolitoista prosenttia, joten näyttää siltä, että hallituksen päättämät lääkesäästötoimenpiteet purevat, Harjula sanoo.

Hallitus päätti hallitusohjelmassaan toissa keväänä mittavista 150 miljoonan euron lääkekorvaussäästöistä, joista 134 miljoonaa euroa kohdistuu tälle vuodelle.

Harjulan mukaan alkuvuoden lääkemyyntiä on voinut vähentää myös se, että moni täydensi lääkevarastojaan ennen vuodenvaihteen lääkesäästöjen voimaantuloa.

Reseptivapaiden itsehoitolääkkeiden tukkumyynti lisääntyi hieman (1,2 %). Se ei kuitenkaan kompensoi reseptilääkkeiden myynnin laskua, sillä itsehoitolääkkeiden osuus apteekkien myynnistä on vain noin 14 prosenttia reseptilääkkeiden muodostaessa valtaosan (80 %) myynnistä.

Lääkkeiden sairaalakauppa oli sen sijaan vuoden alkupuoliskolla kasvussa. Sairaaloiden lääkeostot olivat euromäärältään 7,5 prosenttia suuremmat kuin viime vuoden alkupuoliskolla.