Uutinen

Fimea: Itsehoitolääkkeiden jakelukanavien laajentaminen saattaa heikentää lääkitysturvallisuutta

13.06.2018 | 16:05

Teksti : ERJA ELO

Itsehoitolääkkeiden myynti päivittäistavarakaupoista on aiheuttanut eräissä Euroopan maissa ongelmia.

Fimea ja Itä-Suomen yliopisto ovat julkaisseet itsehoitolääkkeiden jakelukanavaa koskevan selvityksen. Selvityksessä tarkasteltiin jakelukanavaan tehtyjen muutosten vaikutuksia Euroopassa.

Selvityksen perusteella jakelukanavien laajentaminen saattaa heikentää lääkitysturvallisuutta. Saatavuuden paranemisella ja joidenkin lääkkeiden aiheuttamien myrkytysten lisääntymisellä on ajallinen yhteys.

Fimean mukaan parantunut lääkkeiden saatavuus voi lisätä myös lääkkeiden tarpeetonta käyttöä. Tutkimustieto itsehoitolääkkeiden käytöstä ja väärinkäytöstä on kuitenkin hajanaista ja perustuu kuluttajien arvioon.

Euroopassa on purettu itsehoitolääkkeiden myyntikanaviin ja hinnoitteluun liittyvää sääntelyä parinkymmenen vuoden aikana.

Muutosten tavoitteena on monessa maassa ollut lääkkeiden hintojen lasku. Katsauksen perusteella ei kuitenkaan voida arvioida, miten sääntelyn purkaminen on vaikuttanut itsehoitolääkkeiden hintoihin tai valikoimaan.

Valvontaan ei riitä resursseja

Jakelukanavan laajentamisen yhteydessä monessa maassa on pyritty varmistamaan lääkitysturvallisuutta lainsäädännön muutoksilla, rajoituksilla ja ohjeilla.

Katsauksen perusteella erilaisten ikä- ja myyntirajoitusten noudattamisessa on kuitenkin merkittäviä puutteita.

Selvityksen perusteella myös päivittäistavarakaupan toimijoiden valvonta on puutteellista. Valvonta on saatettu asettaa esimerkiksi kunnalle, jolla ei ole resursseja tai osaamista. Ongelmana on myös se, että itsehoitolääkkeiden myyntiin liittyviä laiminlyöntejä ei ole sanktioitu.

Edelleen noin puolessa Euroopan maista itsehoitolääkkeitä myydään ainoastaan apteekeissa.

Selvityksessä oli mukana 24 tieteellistä vertaisarvioitua alkuperäistutkimusta ja järjestelmällistä kirjallisuuskatsausta. Itsehoitolääkkeiden jakelukanavia ja hintakehitystä koskevia raportteja on julkaistu myös viranomaisten ja asiantuntijoiden selvityksinä eri maissa, mutta ne eivät ole mukana katsauksessa.