Uutinen

Fimea: ”Ei voida osoittaa, että sääntelyn purkaminen alentaisi lääkkeiden hintoja”

19.04.2017 | 14:21

Fimea selvitti apteekkijärjestelmän sääntelyn purkamisen toimenpiteitä ja vaikutuksia Euroopassa.

Vilkas julkinen keskustelu Suomen apteekkijärjestelmästä on saanut Fimean selvittämään, millaista vertaisarvioitua tutkimustietoa apteekkijärjestelmän sääntelyn purkamisen vaikutuksista on olemassa.

Fimea julkaisi selvitystyön tulokset tänään.

Selvityksessä tarkastellaan sitä, mitä tietoa purkamisen vaikutuksista on etenkin lääkkeiden hintoihin, lääkkeiden ja apteekkipalveluiden saatavuuteen, apteekkipalveluiden laatuun sekä apteekkien väliseen kilpailuun Euroopassa.

Apteekkien määrä on kasvanut ja yksikkökoko pienentynyt

Selvityksen mukaan apteekkijärjestelmän sääntelyn purkamisella tavoiteltu apteekkien lukumäärän lisääntyminen on pääsääntöisesti toteutunut. Myös aukioloajat ovat pidentyneet.

Esimerkiksi Ruotsissa apteekkitiheys on kasvanut valtiollisen monopolin purkamisen jälkeen, mutta Suomessa on edelleen enemmän apteekkeja yksittäistä asukasta kohti.

Uusia apteekkeja on perustettu erityisesti kaupunkialueille. Lääkkeiden alueellinen saatavuus on siksi tyypillisesti varmistettu erillisellä sääntelyllä sekä säännellyissä että sääntelyä purkaneissa maissa.

Sääntelyn purkaminen on samalla vaikuttanut siten, että yksittäisten apteekkien koko on pienentynyt ja varastonhallinta vaikeutunut.

Vaikutuksia lääkkeiden hintoihin ei voida osoittaa

Fimea toteaa selvityksessään lisäksi, ettei selvityksen perusteella voida osoittaa, että apteekkijärjestelmän sääntelyn purkaminen alentaisi lääkkeiden hintoja pitkällä aikavälillä.

Muilta osin tutkimustieto on Fimean mukaan hajanaista, ja luotettavia johtopäätöksiä sääntelyn purkamisen vaikutuksista lääkkeiden hintoihin, apteekin katteisiin, lääkkeiden saatavuuteen, apteekkipalveluiden laatuun asiakasnäkökulmasta, apteekkien väliseen kilpailuun tai toiminnan rakenteiden muutoksiin ei voitu tehdä.

Fimea otti selvitykseen mukaan 15 kansainvälistä tieteellistä alkuperäistutkimusta apteekkijärjestelmän purkamisesta Euroopassa. Viranomaisten raportteja ja selvityksiä ei otettu työssä huomioon.